Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 60 g kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica limunovog soka + pola kašičice sode bikarbone

Fil:

  • 250 g kondenzovanog mleka
  • 170 g putera
  • 100 g crne čokolade
  • 60 g slatke pavlake

Priprema:

  • Jaja umutite sa šećerom penasto.
  • Dodajte mleko i ulje pa mutite još malo.
  • Brašno pomešajte sa prakom za pecivo i kakaom pa dodajte prethodnoj smesi.
  • Mešajte žicom da ne ostanu grudvice.
  • Pomešajte sodu i limunov sok pa dodajte u smesu.
  • Izlijte u kalup i pecite pola sata na 180 stepeni.
  • Kada bude gotova presecite je na pola po širini i sklonite ivice koje štrče da dobijete 2 jednaka kvadrata.
  • Za fil umutite kondenzovano mleko sa omekšalim puterom.
  • Premažite jednu koru, pa prekrijte drugom i od ostatka fila premažite ivice kore.
  • Čokoladu otopite sa pavlakom pa prelijte tortu.
  • Ohladite 1 sat.


Ćokoladna torta je omiljena poslastica mnogih. Još ako nije zahtevna za pravljenje, oduševljenje je veće. Zbog toga, za sve ljubitelje čokoladnih poslastica, predlažemo da isprobaju i ovu varijatnu.