Sastojci:
– 600-700 grama krompira – 1 luk – 20 dkg pančete (nemasnije) – 1 kašika maslaca – 2 kašike seckanog peršuna – 6 kašika jestivog skroba – 1 žumance – muškatni oraščić – maslinovo ulje za prženja – biber i so
Priprema:
Krompir ogulite, narežite na kockice i kuvajte 20-30 min u mnogo posoljene vode.
Zatim krompir ocedite i malo ohladite.
U međuvremenu naseckanu pančetu i luk ispržite na maslinovom ulju u tiganju, tako isprženu smesu pustimo da se malo ohladi.
Krompir zgnječimo (postupak kao pire), dodamo kašiku maslaca, skrob, žumance, mešavinu luka i slanine - i dve kašike peršuna.
Smesu začinimo solju, biberom i muškatnim oraščićem. Smesu dobro izmešamo i napravimo valjak, smesa bude poput one za njoke, možete pljeskavice formirati uz pomoć brašna da se manje lepi.
Kada ste formirali pljeskaviice, pržite na zagrejanom maslinovom ulju do zlatnožute boje. Pljeskavice vadite na papirnati ubrus i poslužite.
Prijatno!