Sastojci:
- 200 g čokolade
- 200 g maslaca
- 6 jaja
- 220 g šećera
- 65 g kakaa
- pola kašike soli
Priprema:
- Rernu uključite na 160 Celzijusa, pripremite kalup za tortu razmere 20 – 24 centimetra.
- Na dno postavite papir za pečenje, a krajeve namastite.
- Čokoladu i maslac iskidajte na manje komadiće.
- Stavite ih u posudu otpornu na toplotu.
- U lonac s debljim dnom sipajte vodu, dovoljno je da ulijete do 1/3 lonca. Kada stavite posudu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da vam posuda samostalno stoji i ne upada u lonac i da je voda ne dodiruje.
- Lonac s vodom stavite na jaku vatru dok voda ne proključa, smanjite vatru na srednje jaku i postavite posudu s čokoladom i maslacem.
- Povremeno mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smesu.
- Sklonite sa strane i ostavite da se malo prohladi.
- Odvojite žumanca i belanca.
- Belanca umutite u sneg, a žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom umutite penasto oko 7 minuta.
- Žumancima dodajte kakao u prahu i so, pa kratko umutite.
- Smesi žumanaca dodajte rastopljenu čokoladu i maslac koje ste malo prohladili.
- Miksajte laganom brzinom dok se sve ne poveže.
- Belanca umešajte iz 3 dela.
- Prvu trećinu umešajte brzo, ona će nam pomoći da smesa postane mekanija
- Drugu trećinu belanaca umešajte lagano i nežno kružnim pokretima od dna posude prema spolja.
- Kružite nežno u istom smeru.
- Poslednji deo (treću trećinu) umešajte jednako kao i drugu ( nežnim kružnim pokretima).
- Tortu izlijte u kalup i pecite 40- 45 minuta.
- Pazite da je ne prepečete, proverite čačkalicom.
- Pečenu tortu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje.
- Tortu pospite kakaom u prahu.