oduševiće vas

ČOKOLADNA TORTA OD SAMO 6 SASTOJAKA: Savršeno čudo ukusa koje će vas raspametiti! (RECEPT)

Jednostavna, ukusna i puna čokolade - morate probati

Recepti
Autor:
ČOKOLADNA TORTA OD SAMO 6 SASTOJAKA: Savršeno čudo ukusa koje će vas raspametiti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g čokolade
  • 200 g maslaca
  • 6 jaja
  • 220 g šećera
  • 65 g kakaa
  • pola kašike soli
čokoladna torta
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Rernu uključite na 160 Celzijusa, pripremite kalup za tortu razmere 20 – 24 centimetra.
  • Na dno postavite papir za pečenje, a krajeve namastite.
  • Čokoladu i maslac iskidajte na manje komadiće.
  • Stavite ih u posudu otpornu na toplotu.
  • U lonac s debljim dnom sipajte vodu, dovoljno je da ulijete do 1/3 lonca. Kada stavite posudu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da vam posuda samostalno stoji i ne upada u lonac i da je voda ne dodiruje.
  • Lonac s vodom stavite na jaku vatru dok voda ne proključa, smanjite vatru na srednje jaku i postavite posudu s čokoladom i maslacem.
  • Povremeno mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smesu.
  • Sklonite sa strane i ostavite da se malo prohladi.
  • Odvojite žumanca i belanca.
  • Belanca umutite u sneg, a žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom umutite penasto oko 7 minuta.
  • Žumancima dodajte kakao u prahu i so, pa kratko umutite.
  • Smesi žumanaca dodajte rastopljenu čokoladu i maslac koje ste malo prohladili.
  • Miksajte laganom brzinom dok se sve ne poveže.
  • Belanca umešajte iz 3 dela.
  • Prvu trećinu umešajte brzo, ona će nam pomoći da smesa postane mekanija
  • Drugu trećinu belanaca umešajte lagano i nežno kružnim pokretima od dna posude prema spolja.
  • Kružite nežno u istom smeru.
  • Poslednji deo (treću trećinu) umešajte jednako kao i drugu ( nežnim kružnim pokretima).
  • Tortu izlijte u kalup i pecite 40- 45 minuta.
  • Pazite da je ne prepečete, proverite čačkalicom.
  • Pečenu tortu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje.
  • Tortu pospite kakaom u prahu.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs