probajte

NAPRAVITE ČUVENO RUSKO JELO ZA 30 MINUTA: Govedina Stroganov nikada nije bila ukusnija! (RECEPT)

Čuveno rusko jelo govedina Stroganov popularno je širom sveta, ali ga često zaobilaze mnogi zbog navodno kompikovanog načina pripreme.

Recepti
Autor:
NAPRAVITE ČUVENO RUSKO JELO ZA 30 MINUTA: Govedina Stroganov nikada nije bila ukusnija! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Istina je da ovo jelo može da se spremi za samo 30 minuta, kao što ćemo vam danas i pokazati. Jelo je prešlo dug put od svoje originalne verzije sa ruskog dvora iz 19. veka do svih mogućih varijacija na temu, a danas je ključ u jednostavnosti i brzoj pripremi. To ne znači da na kraju nećete dobiti preukusno jelo i biti apsolutno ponosni na svoje gastro delo, već naprotiv, uživaćete u svakom segmentu njegove pripreme.

Sastojci:

  • 120 g putera
  • 900 g goveđeg filea, sečenog na trakice od oko 1,5 cm
  • Krupna so i sveže mleveni biber
  • 3 šalota, sitno seckana (može i crni luk)
  • 2 čena belog luka, sitno seckanog
  • 1 kg šampinjona, seckanih
  • 300 ml goveđeg bujona
  • 1 1/2 kašika dižon senfa
  • 60 g pavlake
  • 30 g sveže seckanog peršuna
  • 450 g papardela
  • 30 g sveže seckane mirođije

Priprema:

U velikoj šerpi otopite 45 g putera na srednjoj temperaturi. Začinite govedinu solju i biberom. Polako dodajte govedinu u šerpu i ređajte u jednom sloju, potom dinstajte dok ne dobije zlatnu boju, ili oko minut i po na svakoj strani. Izvadite govedinu iz šerpe.

Dodajte još 45 g putera u šerpu na srednjoj temperaturi, potom i šalot i beli luk i dinstajte oko jednog minuta. Umeštajte i pečurke i dinstajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodajte bujon i senf i sačekajte da proključa na srednjoj temperaturi.

Kuvajte dok se tečnost ne redukuje u gusti sos i pečurke potpuno ne omekšaju, oko 8 do 10 minuta. Dodajte goveđe meso i nastavite da dinstate dok meso ne omekša, oko 3 minuta. Sipajte i pavlaku i peršun.

U međuvremenu, sipajte vodu u veliku posudu, sačekajte da proključa i sipajte papardele, pa ih skuvajte po uputstvu sa pakovanja. U velikoj činiji pomešajte skuvane papardele sa još 30 g putera i začinite solju i biberom. Na to dodajte goveđe meso sa sosom i pospite mirođijom pre serviranja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs