Istina je da ovo jelo može da se spremi za samo 30 minuta, kao što ćemo vam danas i pokazati. Jelo je prešlo dug put od svoje originalne verzije sa ruskog dvora iz 19. veka do svih mogućih varijacija na temu, a danas je ključ u jednostavnosti i brzoj pripremi. To ne znači da na kraju nećete dobiti preukusno jelo i biti apsolutno ponosni na svoje gastro delo, već naprotiv, uživaćete u svakom segmentu njegove pripreme.
Sastojci:
- 120 g putera
- 900 g goveđeg filea, sečenog na trakice od oko 1,5 cm
- Krupna so i sveže mleveni biber
- 3 šalota, sitno seckana (može i crni luk)
- 2 čena belog luka, sitno seckanog
- 1 kg šampinjona, seckanih
- 300 ml goveđeg bujona
- 1 1/2 kašika dižon senfa
- 60 g pavlake
- 30 g sveže seckanog peršuna
- 450 g papardela
- 30 g sveže seckane mirođije
Priprema:
U velikoj šerpi otopite 45 g putera na srednjoj temperaturi. Začinite govedinu solju i biberom. Polako dodajte govedinu u šerpu i ređajte u jednom sloju, potom dinstajte dok ne dobije zlatnu boju, ili oko minut i po na svakoj strani. Izvadite govedinu iz šerpe.
Dodajte još 45 g putera u šerpu na srednjoj temperaturi, potom i šalot i beli luk i dinstajte oko jednog minuta. Umeštajte i pečurke i dinstajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodajte bujon i senf i sačekajte da proključa na srednjoj temperaturi.
Kuvajte dok se tečnost ne redukuje u gusti sos i pečurke potpuno ne omekšaju, oko 8 do 10 minuta. Dodajte goveđe meso i nastavite da dinstate dok meso ne omekša, oko 3 minuta. Sipajte i pavlaku i peršun.
U međuvremenu, sipajte vodu u veliku posudu, sačekajte da proključa i sipajte papardele, pa ih skuvajte po uputstvu sa pakovanja. U velikoj činiji pomešajte skuvane papardele sa još 30 g putera i začinite solju i biberom. Na to dodajte goveđe meso sa sosom i pospite mirođijom pre serviranja.