SLATKO ZADOVOLJSTVO

ČAROLIJA UKUSA KOJOJ NIKO NEĆE ODOLETI: Domaće slatko od celih mandarina je praznik za nepca!(RECEPT)

Sigurni smo da će se u vašem špajzu uvek naći mesta za nekoliko tegli ovog slatka od celih mandarina, božanstvenog ukusa i mirisa.

Recepti
Autor:
ČAROLIJA UKUSA KOJOJ NIKO NEĆE ODOLETI: Domaće slatko od celih mandarina je praznik za nepca!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • mandarine - 1, 5 kg, cele, male
  • šećer - 1, 1 kg, kristal
  • voda - 500 ml
  • karamfilić - 7 cvetova
  • limuntus - 1 kašičica

Priprema:

Odaberite male mandarine. Zbog toga što se vode kao treća klasa, kora im se ne tretira voskom. Operite mandarine. U šerpu sa debelim dnom stavite cele mandarine i prelijte ih hladnom vodom. Postavite ih na umerenu vatru. Ostavite da provri i merite 2-3 minute nakon toga.

Vodu izlijte i odmah ulijte novu hladnu vodu. Ponovo se stavljaju na vatru da provre, posle 2-3 minute, voda se ponovo izliva i treći put se ponavlja isti postupak.

Kada poslednji put voda provri, mandarine postavljamo pod mlaz hladne vode. Ako je neka mandarina raspukla, odstranite je. Izvadite ih iz vode i oštrim nožem odstranite mesto gde je bila drška. Taj mali otvor se pravi kako bi pri kuvanju u unutrašnjost mogao da uđe sirup.

U šerpu sipajte vodu po receptu, šećer, cimet i stavite na umerenu vatru. Rastopite šećer uz mešanje. Stavite mandarine u sirup da se kuvaju na slaboj vatri oko sat, sat i po. Kada prođe to vreme, skinite ih sa vatre i ostavite u sirupu 12-24 sata, u početku, kada su tople bez, a kasnije sa poklopcem ili pamučnom krpom.

Sledećeg dana kuvanje na slaboj vatri produžava, dok se sirup ne zgusne, oko 40-45 minuta. U poslednjih minut-dva, dodajte limontus. Vruće slatko sipajte u suve i vruće tegle sa širokim otvorom.

(Stil.kurir.rs/Bonapeti.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs