Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 1 limun
- 500 g šećera
- 1 kesica želatina
- 2 štapića cimeta
- 2 kašičice belog ruma
- 200 g badema
Priprema:
Jabuke operite, ogulite, razrežite na osmine, izvadite semenke, narežite na listiće i nakapajte limunovim sokom. Bademe prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite neka stoje nekoliko minuta.
Ogulite ih, popecite u tavi bez masnoće i grubo narežite. Pripremljenim jabukama dodajte rum, bademe, cimet i stavite u posudu za kuvanje. Želatin pomešajte sa dve kašike šećera, umešajte u narezane jabuke i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok ne provri.
Nakon toga dodajte ostatak šećera, uz stalno mešanje. Pustite neka masa krene da vri, kuvajte još oko tri minute i pritom uklanjajte penu. Vrući džem izlijte u čiste i zagreane tegle i odmah zatvorite.
Ako džem pripremate od slatkih jabuka, smanjite količinu šećera. Džem od jabuka odličan je kao nadev svih vrsta poslastica, ali i kao namaz za razne vrste peciva.
(Stil.kurir.rs/Coolinarika.com)