CIAMBELA

Aromatični desert koji Italijani jedu za doručak: Mekan, ukusan i pahuljast, dušu dalo uz kafu! (RECEPT)

Ciambella je italijanski kolač u obliku prstena koji se tradicionalno jede za doručak, a neverovatno je jednostavan za pripremu. Možete ga poslužiti kao desert, uz sveže voće ili sir, a najbolje se slaže sa jutarnjom kafom, posebno espresom

Recepti
Autor:
Aromatični desert koji Italijani jedu za doručak: Mekan, ukusan i pahuljast, dušu dalo uz kafu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 jaja na sobnoj temperaturi
  • 250 g šećera
  • 180 ml maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
  • 250 ml mleka
  • 2 kašičice sveže narendane korice limuna
  • 150 ml sveže isceđenog limunovog soka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice mlevenog anisa
  • Šećer u prahu za ukrašavanje

Limončelo tiramisu: Italijanski dezert koji se topi u ustima! (RECEPT)

kuglof
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 180 Celzijusa, pa premažite maslacem mali kalup za kuglof.
  • Umutite jaja i šećer dok ne postanu svetla i pahuljasta, oko tri minuta.
  • Dodajte maslinovo ulje, mleko, koricu limuna, limunov sok i ekstrakt vanile u posudu, pa ponovo mutite na srednjoj brzini dok ne postane glatko i sjedini se.
  • U tečne sastojke dodajte brašno, prašak za pecivo i začine pa mutite mikserom na maloj brzini.
  • Sipajte testo u pripremljenu posudu i pecite oko 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte ne izađe bez mrvica.
  • Pažljivo okrenite kolač na rešetku i ostavite sa straneda se ohladi.
  • Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ledena pita sa vanilom: Nema joj revne - jednostavna, sočna i kremasta!(RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs