Donosimo vam tri recepta za boraniju zbog kojih će ona da postane omiljena namirnica u vašoj kuhinji:
Zapečena boranija (kunemo vam se da je bolje od mesa):
Potrebno je: 1 glavica luka, 1 šargarepa, 500 grama boranije, 3 krompira, začini, peršun.
Priprema: Boraniju očistite i prokuvajte kratko u slanoj vodi. Zatim iseckajte luk, šargarepu i krompir, stavite malo masnoće (mi koristimo 1 kašiku masti), dodajte prokuvanu i oceđenu boraniju, pa dodajte začine i sve izmešajte. Preručite u vatrostalnu činiju ili tepsiju i zapecite u rerni. Prilikom serviranja stavite malo svežeg peršuna u tanjir sa boranijom.
Salata od boranije
Potrebno: Boranija, susam, kikiriki ili orasi, jabukovo sirće, ulje, so.
Priprema: Skuvajte boraniju pa je procedite. U činiju stavite boraniju, kikiriki, prepečen susam, sir, jabukovo sirće, ulje i so. Izmešajte i poslužite.
Musaka od boranije
Potrebno: 700 g žute boranije; 300 g grubo mlevenog mešanog mesa; glavica crnog luka; 2 čena belog luka; nekoliko šargarepa; 3 jajeta; 300 ml mleka; 50 g margarina; 1,5 kašičica brašna; kašičica mlevene crvene paprike; 200 ml pavlake za kuvanje; kašičica kurkume; kašičica seckanog peršuna; ulje, univerzalni začin, so, biber.
Priprema: Iseckajte sitno luk i šargarepu, a boraniju na kraće komade. Luk pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, a nakon nekoliko minuta mleveno meso i sitno iseckan beli luk. Sve promešajte pa dodajte boraniju, univerzalni začin, biber i kurkumu. Nakon kratkog dinstanja dodajte margarin, mlevenu crvenu papriku i brašno, sve dobro promešajte, pa sklonite sa vatre. U manju posudu stavite jaja, posolite ih i umutite, pa dodajte kiselu pavlaku i mleko.Sve zajedno dobro izmešajte. Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite boraniju sa mlevenim mesom, zalijte mešavinom jaja, kisele pavlake i mleka, pa stavite u rernu na 200 stepeni. Pecite do 90 minut. Služite uz kiselo mleko ili pavlaku.