Melktert ili mlečni tart je južnoafrički specijalitet koji je osvojio celi svet, uključujući i poznate kuvare, kao što je Džejmi Oliver. Taj "slatkiš" je šef uvrstio u svoj kuvar. Glavni sastojak je mleko zbog kojeg je nadev penast poput najfinijih krempita.
Kora koja se koristi može biti od prhkog ili lisnatog testa, ali to se može i izostaviti. Odlučite li se na verziju bez testa, smesu ulijte u puterom namašćen kalup koji pospete hlebnim mrvicama.
Sastojci:
- pakovanje lisnatog testa
- 1 l mleka
- 1/2 štapića cimeta
- kora 1/2 limuna
- 45 g putera
- 120 g brašna
- 200 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 4 jaja + 1 za premazivanje testa
- 1/4 kašičice arome badema
- cimet za posipanje
Priprema:
1. Okrugli dublji kalup za pite namastite i pobrašnite. Lisnato testo razvaljajte na veličinu kalupa pa obložite njime dno i ivice kalupa. Izbockajte testo i prekrijte ga masnim papirom. Pecite oko 10 minuta na 180 °C dok ne požuti pa ostavite da se hladi dok ne bude mlako.
2. Na umerenoj vatri zagrejte mleko, cimet, koricu limuna i puter. Kad provri, sklonite s vatre i ostavite da se hladi 20 minuta.
3. Poješajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo zajedno u velikoj posudi.
4. Procedite mleko i dodajte ga žumancima pa povežite sa suvim sastojcima žustro miješajući. Dodajte aromu badema.
5. Smesu kuvajte na pari mešajući žicom dok smesa ne postane sjajna i gušća. Ohladite smesu tako da posudu s kremom stavite u lonac s hladnom vodom.
6. Napravite sneg od belanaca s kojom kapi limunovog soka.
7. Smesu sa žumancima umutite mikserom tako da uklonite grudvice pa lagano umešajte sneg. Premažite dno testa belancetom, a ivice žumancetom pa ga napunite smesom.
8. Pecite na 180 °C oko 35 minuta. Ugasite rernu i ostavite 15 minuta da se hladi pa pospite cimetom.
Prijatno!