Pasta alla Norma je sicilijanski specijalitet koji navodno deli ime s Belinijevom operom. Prema drugoj teoriji nastala je kao "norma" za ostala jela nastala u Kataniji, a brojni se kuvari slažu da jelo svoj "vulkanski" izgled erupcije paradajza i patlidžana duguje Etni.
Čak i Džejmi Oliver tepa toj testenini s patlidžanima i paradajzom kao "zagrljaju iz tanjira".
I oni koji inače ne vole patlidžane vole je i pružaju priliku preukusnom sosu, a kako ne bi bili gorki, prethodno ih posole i kasnije "ocede" od gorčine. Neki kuvari tvrde da se tako manje napiju ulja tokom pečenja.
Patlidžani se mogu iseći na tanke tračice pa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a odlučite li se na kockice, lakše ćete ih jesti. U zavisnosti od toga koliko pazite na liniju, možete ih propržiti u tiganju, na roštilju ili u dubokom ulju.
Iako je pasta alla Norma poznata po patlidžanima, paradajz je taj koji pruža taj poseban ukus. Trebaće vam i bosiljak, a neke sicilijanske domaćice dodaju i prstohvat čilija, kao i češnjak ili luk.
Kad je reč o testenini, imate slobodu izbora - odlična su opcija špageti ili nešto deblji bukatini, pene ili rigatoni. Važno je samo da odaberete oblik koji će spretno pokupiti mirisni sos. Bez sira nema Norme. Parmezan i rikota fino podižu ostale ukuse.
Sastojci za pastu alla Norma:
- 1 veliki patlidžan
- 4 kašičice maslinovog ulja
- 3 češnja belog luka
- 4 paradajza ili limenka pelata
- 25 g bosiljka
- 150 g – 200 g testenine
- 1 kašika parmezana
Priprema:
1. Patlidžan isecite na trake ili kockice, posolite i ostavite sa strane pola sata.
2. Zagrejte pola količine ulja u tiganju.
3. Patlidžane isperite u hladnoj vodi, obrišite ubrusom pa ubacite na tiganj na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.
4. Zagrejte ostatak ulja i dodajte iseckani beli luk pa nakon nekoliko minuta ubacite i paradajz i polovinu bosiljka. Kuvajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se sos ne zgusne pa dodajte patlidžane i kuvanu testeninu.
5. Posipajte sirom i ostatkom bosiljka pa poslužite.
Prijatno!