preukusno

Ovako se spremaju u elitnim restoranima: 5 ukusnih i zdravih salata sa rukolom! (RECEPTI)

Leti su zelene salate obavezne na našem stolu. Pored toga što su zdrave i ukusne, njihova priprema traje najviše 10 minuta.

Recepti
Autor:
Ovako se spremaju u elitnim restoranima: 5 ukusnih i zdravih salata sa rukolom! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste umorni od paradajza i krastavca, predlažemo da isprobate salate sa rukolom koje mogu postati dodatak jelu ili odlična užina.

Rukola je bogata vitaminima i pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva. Utiče na dobro raspoloženje, a mnogi nutricionisti kažu da deluje i kao afrodizijak.

Otkrivamo vam najukusnije recepte za salate sa rukolom u kojima ćete uživati.

ZELENA SALATA

Sastojci:

  • Avokado - 50 g
  • Grašak - 20 g
  • Boranija - 30 g
  • Krastavci - 40 g
  • Tikvice - 35 g
  • Rukola - 5 g
  • Spanać - 5 g
  • Semenke bundeve - 5 g
  • Beli kupus - 15 g
  • Maslinovo ulje - 4 ml

Za preliv:

  • Med
  • Soja sos
  • Sok sveže narandže - 15 ml
  • Maslinovo ulje - 8 ml

Način pripreme:

Narezati krastavce, pomešati sa seckanim belim kupusom, tankim kriškama tikvica, graškom i boranijom, rukulom i spanaćem. Dodajte pola svežeg avokada. Kombinujte sve sastojke da napravite sos. Začinite salatu maslinovim uljem i kuvanim sosom na bazi meda. Pospite salatu semenkama bundeve.

ZELENA SALATA SA SEMENKAMA

Sastojci:

  • Miks zelene salate - 50 g
  • Zelena jabuka - 50 g
  • Mlade tikvice - 60 g
  • Rukola - 10 g
  • Crni luk
  • So - 0,5 g
  • Paprika - 1 g
  • Maslinovo ulje - 15 g
  • Semenke suncokreta - 10 g
  • Suva crna ribizla - 10 g

Za preliv:

  • Dižon senf - 40 g
  • Maslinovo ulje - 500 g
  • So - 5 g
  • Šećer - 5 g
  • Med - 5 g
  • Belo vinsko sirće - 40 ml

Način pripeme:

Luk sitno naseckajte, pomešajte sa maslinovim uljem. Dodajte so, šećer, med, senf, vinsko sirće. Sve dobro izmešajte. Stavite preliv u duboki tanjir, a zatim salatu i rukolu. Zelenu jabuku narežite na tanke kriške i stavite na tanjir. Zatim dodajte tanke kriške tikvica. Pržite semenke i stavite ih na tanjir. U salatu dodajte so, biber i maslinovo ulje. Ukrasite bobicama crne ribizle.

ZELENA SALATA SA AVOKADOM I GRAŠKOM

Sastojci:

  • Brokoli - 100 g
  • Grašak - 20 g
  • Avokado - 70 g
  • Tikvice - 50 g
  • Rukola - 10 g
  • Zelena salata - 30 g

Za preliv:

  • Maslinovo ulje - 10 ml
  • Med - 10 ml
  • Susamovo ulje - 10 ml
  • Limunov sok - 5 ml
  • So - 1 g

Način pripreme:

Brokoli prethodno obarite u slanoj vodi 4-5 minuta, a zatim ohladite ledom. Da biste napravili sos, sjedinite sve sastojke i umutite. Kombinujte brokoli, tikvice, rukolu, avokado, salatu i pomešajte sos.

VELIKA ZELENA SALATA

Sastojci:

  • Listovi salate 2-3 vrste - 100 g
  • Zelena jabuka - 50 g
  • Sveži zeleni grašak - 45 g
  • Tikvice - 70 g
  • Avokado - ½ kom.
  • Rukola - 10 g

Za preliv:

  • Limunov sok - 30 ml
  • Maslinovo ulje - 30 ml
  • Beli luk - 1/3 češnja
  • Šećer - 5 g
  • So - 1 g

Način pripreme:

Pomešajte limunov sok, so i šećer i lagano dodajte maslinovo ulje, dok preliv ne postane kremast. Dodajte sitno iseckani beli luk. U posudu stavite lišće salate, rukolu, jabuku narežite na tanke trakice, narežite tanke kriške tikvica, dodajte grašak, avokado i prelijte prelivom.

SALATA SA RUKOLOM I JAGODAMA

Sastojci:

  • Paradajz - 50 g
  • Jagode - 40 g
  • Rukola - 10 g
  • So, biber po ukusu
  • Semenke bundeve - 10 g
  • Maslinovo ulje - 10 ml
  • Sirće - 10 ml
  • Semenke bundeve za ukras

Način pripreme:

Iseckajte paradajz. Pomešajte sa rukulom, dodajte so i biber po ukusu. Začinite maslinovim uljem. Dodajte seckane jagode. Dodajte nekoliko kapi sirćeta i ukrasite semenkama bundeve.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs