NALIVANJE VODOM MOŽE BITI ŠTETNO

Ovu su istine i zablude o vodi koje morate znati: Evo koliko vode biste STVARNO trebali da unosite u organizam!

Naše telo sačinjeno je od 60 procenata vode, što kod odrasle osobe čini oko 40 litara

Nutricija
16:42h Autor:
Foto: Shutterstock

Dve trećine vode nalazi se u našim ćelijama, a ostatak u vanćelijskom prostoru. Najvažniji sastojci tog eksternog prostora su natrijum i hlor, dok se u samim ćelijama dominira kalijum.

 

Ovi životno važni elektroliti imaju savršen mehanizam ulaska, obrade i izlaska iz tela kod zdravih osoba, pa one ne moraju u toj meri da brinu u unosu ove dragocene tečnosti u organizam. Većinu vode obrade naši bubrezi i ostatak se izbaci, najvećim delom, putem urina.

 

Voda se iz organizma izlučuje na tri načina: urinom, stolicom i znojenjem.

 

Ono što je bitno naglasiti je da vode ima i u čvrstoj hrani i takav način unosa vode je veoma značajan jer predstavlja negde oko 1100 ml, dok jedan deo vode telo samo stvori – oko 280 ml.

 

Pored čvrste hrane, unos vode kroz tečnost trebalo bi da iznosi oko 1200 ml dnevno. Iz ovoga možemo zaključiti da je odnos između unosa tečnosti i vode iz čvrste hrane veoma izbalansiran, samim tim i podjednako važan. Sva manja odstupanja od jednog ili drugog načina unosa, mogu se nadoknaditi ispijanjem dodatne čaše ili dve vode, u zavisnosti od potreba i ativnosti toga dana.

Da li možemo da preteramo sa unosom vode u organizam?

 

Da, možemo. Saveti da se piju litre i litre vode da dan i "što više tečnoti, to bolje" nisu ispravni i mogu dovesti do toga da tečnost počne da se nagomilava u međućelijskom prostoru, a takođe može opteretitat naše bubrege, koji nisu u stanju da obrade tu količinu vode, a samim tim i sve ostale oragane u sistemu.

 

Naravno, kada su velike vrućine, kao sada, nemoguće je ne piti više vode i to je donekle i poželjno da organizam ne bi dehidrirao, a savršen alarm organizma da je pred dehidratacijim je žeđ, koja vas upozorava da oragnizmu polako ponestaje vode. I ne, nije tačno da kada osetite žeđ već je kasno da popijete vodu, jer ste već defidrirali. Naravno da bi bilo pametnije da ste to učinili ranije, ali svakako treba to ta učinite i tada, kada osetite žeđ.

 

Ovo su osnovni pokazatelji koji je vam reći da li je vaše telo dovoljno hidrirano:

 

  • Nemate napade žeđi
  • Redovno mokrite, bez neprijatnog mirisa ili tamne boje mokraće
  • Nemate zatvor praćen čvrstom stolicom
  • Boja kože je normalna i uobičajena
  • Niste skloni glavoboljama

 

Dakle, nalivanje litrima vode nije vam potrebno. Naprotiv, kontraproduktivno je i može biti štetno za organizam. Ono što vam je potrebno je izbalansiran unos vode, koji smo gore pomenuli. Bitno je još napomenuti da u tom smislu vodu NIŠTA ne može da zameni. Kisele vode, gazirani sokovi, voćni sokovi, alkoholna pića, velike količine voća ne samo da vam neće utoliti žeđ, već ćete njima u organizam uneti pozamašnu količinu šećera, koji će proizvesti dodatnu žeđ, a u organizam ćete dodatno uneti mnogo više kalorija.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs