Potrebni sastojci:
Korica
- 200g mekog brašna
- 150g hladnog putera
- kašika prah šećera
- prstohvat soli
- 3 kašike ledene vode
Fil
- 500g kupina
- kora jednog limuna
- sok pola limuna
- 1 vanilin šećer
- 2-3 velike kašike šećera (sve zavisi od slatkoće voća i ličnog ukusa)
- 1 kašika gustina
Za preko
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
- 1 kašika šećera
Priprema:
Za koricu umesite sve sastojke rukama, ukoliko je testo malo mrvičasto dodajte još kašiku vode, ukoliko se malo lepi, dodajte još malo brašna. Testo umesite, uvijete u foliju (ne pravite loptu nego ga spljoštite, na taj način se brže ohladi) i ostavite u frižideru 40min – 1h.
Nakon što se testo rashladilo, razvučete ga na brašnjavoj podlozi, slobodno razvucite na tanko (deblijina otprilike 3-5 mm) i zatim ga prebacite na pleh obložen pek papirom.
Za fil stavite sav materijal u činiju i lagano umešate kako bi voće ostalo u komadu.
Sada voće raporedite po sredini testa a krajeve preklopite ka sredini.
Viljuškom umutite jaje i mleko, premažite po ivicama testa i pospite šećer preko.
Galetu pecite na 170 stepeni 35-40 minuta.
Nakon pečenja je ostavite da se ohladi koji minut, čisto da ne bude vrela, yatim je rasecite na parčiće i servirajte uz sladoled od vanile.
(Stil.kurir.rs/Slatkadomaćica)