LEKOVITA SVOJSTVA

Ubija ćelije raka, leči hipertenziju i sprečava pojavu dijabetesa: Ovo povrće jedite što češće!

Ovo povrće je spas za mnoge zdravstvene probleme 

 

Nutricija
14:25h Autor:
Foto: Shutterstock

Narodna medicina nas uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa, kao i izbacivanje nataloženih toksina. Krastavci obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma.

 

Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz creva i eliminiše otpad iz organizma. Voda čini čak 96 posto ovog povrća pa u letnjim mesecima održava hidriranost tela. Hidratacija kako je neophodna za pravilan rad svih organa, tako je važna i za izgled kože i lica. 

 

U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osećaj sitosti.

 

Sadrži lignane i kukurbitacine, bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Lignani u krastavcima deluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca. Neke naučne studije su dokazala da krstavac može da eliminiše ćelije raka ili zaustavi njihov rast. 

 

Lubenica može da snizi krvni pritisak, ali samo ako se jede ovako!

foto: Shutterstock

Mogu da smanje hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva. Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Deluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres.

 

Možete ih jesti sveže, kao salatu, ali i i napraviti smuti koji ćete piti svako jutro na prazan stomak. Na taj način obezbedićete telu dovoljnu dozu energije, kao i vitamina i minera. 

 

Sastojci:

 

 

Priprema se tako što sve sastojke stavite u blender i izmiksate.

Možete probati i drugu varijantu koja je jednako korisna za telo. Za ovaj smuti će vam biti potrebni sledeći sastojci: 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs