Sjajne vesti

Naučno istraživanje sprovedeno u Rusiji: Doktori na korak od pronalaska leka koji sprečava pojavu raka pluća!

Odlične vesti stižu iz Rusije

Medicina 27.08.2019. - 11:07h Autor: Stil/Novosti.rs
Foto: Profimedia

Ruski naučnici sproveli istraživanje sa ciljem pronalaženja mehanizama koji su slični onima koji štite rak ili utiču na njegov rast, i to da bi ih koristili u borbi protiv tumora.

 

Naučno istraživanje sprovedeno u Rusiji pokazalo je da se neke vrste malignih tumora u plućima mogu uništiti upotrebom proteinskih molekula proizvedenih od nervnih ćelija.

 

Ćelije tumora često rastu i ostaju nevidljive za imuni sistem, jer stvaraju nepovoljno okruženje oko njih. U tom okruženju, druga tela, uključujući i ona odgovorna za borbu protiv raka, mogu da žive vrlo kratko.

Pored toga, ove maligne ćelije su u stanju da ignorišu molekule koji pokreću reakcije samouništavanja ćelija, ili da ih koriste kao signale rasta. Takođe se brane proizvodeći supstance koje nisu karakteristične za normalno tkivo, supstance koje odbijaju imunološka tela ili čine tumor njima nevidljivim.

 

Plan vežbi za brzo mršavljenje: Hodanje u mestu topi kilograme preko noći! (VIDEO)

Iz tog razloga, naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju i Instituta za organsku hemiju Ruske akademije nauka sproveli su istraživanje sa ciljem pronalaženja mehanizama koji su slični onima koji štite rak ili utiču na njegov rast, i to da bi ih koristili u borbi protiv tumora.

"Nedavno su naše kolege otkrile protein Link1 u plućnim tkivima, čija proizvodnja opada sa razvojem raka. Veštačko povećanje njegove proizvodnje usporava rast tumorskih ćelija. Naša hipoteza je da se taj efekat može postići korišćenjem vodotopljivog analoga Link1 proteina", rekla je Ekaterina Liukmanova, jedan od naučnika uključenih u istraživanje.

Link1 je jedan od signalnih molekula razmenjenih između nervnih ćelija u našem mozgu. Veže se za takozvane nikotinske receptore i aktivira ih, menjajući ponašanje neurona ili ćelija povezanih sa njima.

 

Pametan sat sa mnogo sjajnih opcija: Olakšajte sebi svakodnevne aktivnosti za samo 2.499 rsd!

Nedavno su naučnici otkrili da su slični receptori, koji reaguju na molekule Link1, takođe prisutni u ćelijama pluća i bubrega. Tako je nastala hipoteza da ovaj protein može da reguliše rast tkiva i da utiče na razvoj različitih oblika karcinoma koji se dovode u vezu sa nikotinom.

Naučnici su potom pratili kulture ćelija kože, pluća i bubrega, kako bi otkrili da li proizvode molekule Link1. Otkriveno je da ta supstanca u osnovi deluje protiv nikotina i sličnih molekula umesto da stimuliše rast tumorskog tkiva, suzbija ga.


Naučnici se nadaju da će novi eksperimenti sa Link1 i stvaranje jednostavnijih i sigurnijih verzija ovog molekula pomoći u stvaranju leka koji može da zaštititi pušače od razvoja raka pluća.

 

Ima 63 godine, a izgleda bolje od duplo mlađih: Ovo je tajna njenog mladolikog izgleda! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...