Obratite pažnju

Lubenica može da snizi krvni pritisak, ali samo ako se jede ovako!

Vreme je da lubenicu uvrstite u svakodnevnu ishranu

Medicina
Autor:
Lubenica može da snizi krvni pritisak, ali samo ako se jede ovako!
Foto: Shutterstock

Kod hipertenzije trebate delovati što pre kako biste maksimalno smanjili rizik od srčanog ili moždanog udara.

Rešenje za visoki krvni pritisak postoji, ali se ne krije u farmaceutskim lekovima, nego u promeni ishrane i životnih navika.

Majka priroda, u saradnji s vrućim letnjim danima, za vas je kreirala savršeni prirodni lek - lubenicu!

Ovo povrće pomoći će vam da uravnotežite pritisak i zaštitite svoje srce i krvne sudove.

Osim toga, lubenica će vas rashladiti i hidrirati.

Ona se, sastoji od čak 94% vode, a ostalo su nutrijenti i antioksidansi, poput vitamina A, B i C te minerala magnezijuma, kalijuma i mangana.

Još je jedna dobra vest vezana za lubenicu – pošto je niskokalorična (1 šoljica = 46 kca), u njoj bez griže savesti možete uživati celog leta!

Nova studija: ekstrakt lubenice snižava pritisak Nova studija objavljena u časopisu American Journal of Hypertension, koju je sproveo Arturo Figueroa, profesor na Državnom univerzitetu u Floridi, otkrila je da lubenica može znatno sniziti krvni pritisak kod gojaznih osoba, bilo da su opuštene ili izložene stresu.

„Pritisak na aortu i srce nakon konzumacije lubenice znatno se smanjuje“, kaže Figueroa.

Profesor Figueroa napravio je eksperiment u koji je bilo uključeno 13 sredovečnih gojaznih osoba s hipertenzijom.

Učesnike je podelio u 2 grupe: jedna je tokom šest nedelja dobila po 6 grama ekstrakta lubenice (4 g L-citrulina i 2 g L-arginina), a druga je dobila običan placebo. Tokom sledećih šest nedelja ispitanici su se zamenili.

Važno je napomenuti da nijedna osoba uključena u studiju nije u to vreme uzimala lekove za visoki krvni pritisak, menjala ishranu ili vežbala.

Rezultati su pokazali da su ekstrakti lubenice pozitivno uticali na pritisak u aorti te na druge vaskularne parametre.

Aktivni sastojci lubenice imaju vazodilatacijsko delovanje, odnosno šire krvne sudove te tako omogućavaju bolji protok krvi. Zanimljivo je i to da su pozitivno delovali na učesnike i tokom opuštenog stanja i tokom izlaganja stresu.

Likopen, citrulin, kalijum… čuvaju srce i tlak

Lubenica je odličan izvor likopena, koji čuva zdravlje srca.

Ovaj biljni pigment, koji lubenici daje crvenu boju, smanjuje upale te utiče na nivo lipida u krvi.

Likopen također smanjuje krutost arterija te debljinu njihovih zidova.

Lubenica sadrži i citrulin, koji podstiče cirkulaciju, odnosno protok krvi u krvnim sudovima. Citrulin je aminokiselina koja pomaže u stvaranju kiseonika. Upravo kiseonik širi krvne sudove, što sprečava nagle skokove krvnog pritiska.

Osim toga, lubenica sadrži i dosta kalijuma, minerala koji deluje kao prirodni diuretik i normalizuje krvni pritisak. Svakako jedite i ostalo voće ili povrće koje sadrži za vas važni kalijum, poput banane, dinje, spanaća, celera i zelene salate.

Uz kalijum, lubenica sadrži i veoma bitan magneziju, koji takođe igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja srčanog mišića.

Kako jesti lubenicu

Lubenicu možete jesti ujutro i uključiti je u svoj zdravi doručak.

Možete je i dodati u voćnu salatu i vaše omiljene letnje smutije, ili od nje pripremite svež sok za savršeno osveženje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs