isprobajte neki od ovih

Infekcije urinarnog trakta: 8 prirodnih načina da ih izlečite!

8 sjajnih rešenja!

Lepi & Zdravi
Autor:
Infekcije urinarnog trakta: 8 prirodnih načina da ih izlečite!
Foto: Profimedia

Nekoliko prirodnih rešenja za infekcije urinarnog trakta

1. Lubenica

Bilo da lubenicu jedete u što većim količinama ili od nje pripremate sveži sok, ovo povrće će vam i te kako pomoći da ublažite mokraćnu infekciju.

Slobodno konzumirajte lubenicu u velikim količinama, to će pomoći ispiranju bakterija iz vašeg urinarnog trakta.

2. Napitak sa korijanderom

Pomešajte 3 kašike korijandera u prahu sa 1 kašikom nerafinisanog šećera, stavite u posudu i prelijte sa 3 šoljice vode. Ostavite preko noći da odstoji. Dobro promešajte pa pijte po 1 šoljicu ovog napitka triput na dan.

3. D-manoza

D-manoza je jednostavni molekul šećera koji se prirodno nalazi u voću poput brusnice, breskve, jabuke i borovnice.

Reč je o prirodnom šećeru sličnom glukozi koje i vaše telo samo proizvodi.

Ovaj prirodni proizvod ne uništava ni dobre ni loše bakterije, nego deluje tako da na sebe veže bakterije Ešerihije koli i sprečava da one prijanjanju uz zidove bešike i uretre. Tokom mokrenja, te bakterije se prirodno eliminišu iz bešike i uretre i izbacuju iz organizma.

D-manoza se pokazala kao dobro rešenje i za osobe koje imaju infekcije i za one koji žele delovati preventivno. Takođe, ovaj dodatak ishrani slobodno mogu uzimati i dijabetičari i svi oni koji inače izbegavaju šećer.

4. Vitamin C

Unos ovog važnog antioksidansa može pomoći kod infekcija urinarnog trakta. Vitamin C, naime, povećava kiselost urina i samim time uništava štetne bakterije koje uzrokuju upalu. Kako biste povećali unos ovog antioksidansa, jedite što više crvene paprike, grejpa, kivija i pomorandži.

5. Nezaslađeni sok od brusnice

Brusnica je takođe saveznik zdravlja vašeg urinarnog trakta.

Ona deluje tako da sprečava vezivanje loših bakterija uz zidove bešike ili uretre i na taj način pomaže njihovoj eliminaciji i smanjenju upale. Kiselost brusnice dodatno pomaže eliminaciji bakterija.

U jedno istraživanje bile su uključene žene koje su nedavno imale infekciju mokraćnih kanala. One koje su uzimale 240 ml nezaslađenog soka od brusnice tokom 24 mjeseca imale su puno manje upalnih epizoda od žena koje nisu uzimale ovaj sok.

6. Probiotici

Unos probiotika ili korisnih mikroorganizama jako je važan jer se tako održava zdrava ravnoteža crevne mikroflore. To je ujedno i vaša prva linija obrane od neugodnih infekcija urinarnog trakta.

Probiotici uravnotežuju pH-vrednost urina, pa on više nije pogodno tlo za razmnožavanje štetnih i opasnih bakterija.

Osim u domaćem jogurtu i kefiru, probiotika ima i u fermentisanoj hrani.

7. Napitak od peršuna

Peršun deluje kao prirodni diuretik, a to znači da podstiče mokrenje i izbacivanje štetnih bakterija iz urinarnog trakta.

Pripremite sami napitak sa peršunom (bilo svežim ili sušenim):

Zakuvajte vodu pa u nju dodajte 1 šoljicu svežeg peršuna. Smanjite vatru pa ostavite da lagano vri 6-10 minuta. Zatim procedite i popijte toplo ili ohlađeno.

Ako pripremate napitak sa sušenim peršunom, u šoljicu vruće vode dodajte 2 kašike sušenog peršuna. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 8 minuta. Procedite i popijte.

8. Izrendani ren

Ova biljka vam takođe može pomoći kod infekcija urinarnog trakta.

Ren sadrži moćni antimikrobni sastojak koji uništava štetne bakterije.

Jednostavno izrendajte pola kašičice svežeg rena i pojedite (možete sa gutljajem vode ili domaćeg mleka kako biste lakše progutali). Ponovite do tri puta na dan.

Nemojte uzimati ren ako osetite probleme sa želucem!

Blokiraju metastaze raka i nalaze se u ovoj hrani: Ovih 8 nutrijenata su spas od onog najgoreg!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs