nije naivno

6 znakova da vas muči gastritis: Prepoznajte ove tihe simptome!

Osobe sa gastritisom imaju tendenciju da razviju prekomerni rast bakterije Helicobacter pilori u crevima

Saveti stručnjaka
Autor:
6 znakova da vas muči gastritis: Prepoznajte ove tihe simptome!
Foto: Profimedia / Ilustracija

Često se osećate naduto

Postoje desetine razloga zašto se želudac nadima, a većinu vremena je to potpuno normalno. Međutim, ako smatrate da se to dešava skoro sve vreme ili nakon većine obroka, možda ćete hteti da istražite uzroke sa svojim lekarom. Većina pacijenata koristi termin "gastritis" za bilo koji simptom povezan sa stomakom, kaže gastroenterolog dr Batija. Iako gastritis može uzrokovati nadimanje, mogu postojati i drugi uzroci te pojave.

Puno podrigujete

Osobe sa gastritisom imaju tendenciju da razviju prekomerni rast bakterije Helicobacter pilori u crevima. H. pilori infekcija jedan je od glavnih uzroka gastritisa (uz prekomerno korišćenje lekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta, i može izazvati rak ako se ne leči, kaže dr Batija.

Kada želudac proizvodi kiselinu da razbije čestice hrane, on takođe izlučuje sluz kako bi zaštitio sluznicu želuca od oštećenja. Bakterije mogu ometati tu mukoznu barijeru, a to može dovesti do gastritisa. "Ako se radi o bakterijskoj infekciji želuca, H. pilori može da promeni aktivnost enzima unutrašnje [stomačne] obloge i daje simptome čestog podrigivanja", kaže dr Batija.

Imate nedostatak vitamina B12

Dobijate ovaj vitamin iz mesa, mlečnih proizvoda i jaja, i neophodan je za održavanje zdravlja tela i za visok nivo energije. Infekcija sa H. pilori može da spreči sposobnost tela da razbije proteine potrebne za apsorpciju ovog dragocenog vitamina iz hrane.

Nedostatak vitamina B12 u organizmu: Nemojte ignorisati ovih 7 simptoma!

foto: Shutterstock

Dakle, simptomi nedostatka vitamina B12 mogu biti simptomi gastritisa. Autoimuni gastritis je uzrokovan nedostatkom B12, i uzrokuje da telo napada normalne, zdrave ćelije koje se nalaze u sluznici želuca.

Gubite na težini

Dr Batija povodom ovoga kaže sledeće: "Neki pacijenti nisu u stanju da jedu zbog nelagodnosti i, shodno tome, gube na težini." Doktorka Batija kaže da, kada bakterija H. pilori uđe u vaš sistem, ona nastanjuje vašu sluznicu želuca i ostaje tamo. Ona kaže da je važno odmah lečiti ovu infekciju da bi se eliminisala mogućnost razvoja raka želuca tokom vremena.

Osećate mučninu

Uz podrigivanje i nadutost, infekcija H. pilori takođe može izazvati mučninu - sve su ovo uobičajeni simptomi gastritisa. Doktor Batija kaže da kretanje žuči, digestivne tečnosti koja se proizvodi u jetri, od tankog creva do želuca može biti izvor mučnine ili povraćanja. (Refluks žuči je, u stvari, vrsta gastritisa.) Međutim, kaže dr Batija, mučnina može biti i simptom probavne smetnje, tako da je važno uzeti to u obzir pre nego što pretpostavite da imate infekciju H. pilori.

Anemični ste

Doktor Batija kaže da ljudi koji imaju preko 40 godina i da imaju simptome slabe probave i anemije, kao što je umor, treba da se obrate gastroenterologu da urade endoskopiju gornjeg gastrointestinalnog trakta. Anemija može biti uzrokovana erozivnim gastritisom, retkim tipom koji uzrokuje nastanak čireva na želucu i može dovesti do hroničnog krvarenja u želucu.

Anemija: Ovaj plan ishrane povećava nivo gvožđa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs