Sastojci:
- 500 grama oguljenih i naseckanih jabuka debljine jednog centimetra
- 180 grama prosejanog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 jaja (samo žumance se koristi)
- 130 mL mleka
- 1 limun
- 50 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 1 pakovanje vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema:
- Ogulite jabuke i iseckajte iz na četvrtine, te izvadite sredinu.
- Svaku četvrtinu dodatno presecite na komade čija je debljina otprilike 1 centimetar.
- Prelijte po njima oceđeni limunov sok.
- U posudi pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so, te ostavite sa strane.
- U drugoj posudi umutite dva žumanca, šećer i vanilin šećer.
- Šećer se mora otopiti, a smesa postati nešto svetlija.
- Kada se šećer otopi dodajte polovinu (25 grama) otopljenog maslaca, te mleko da dobijete jednolilčnu smesu.
- Lagano dodajite smesu iz prve posude, te laganim potezima umutite kašikom kako bi sjedinila sve sastojke u jednu smesu, a onda ostavite sa strane.
- Uzmite okrugli kalup za pečenje torti (ako nemate može i tepsija) te postavite u njega papir za pečenje i premažite maslacem.
- Sipajte smesu i poravnajte.
- Uzmite jabuke i komad po komad, postavite na testo.
- Ostatak maslaca (25 grama) otopite i u njega dodajte 1 kašičicu šećera.
- Prelijte po postavljenim jabukama.
- Pecite na 185 Celzijusa oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
- Jednom pečenu šarlotu izvadite i pričekajte da se malo ohladi.
- Naseckajte i posipajte šećerom u prahu i/ili cimetom.
- Možete dodati i šlag ako želite.
Jeftino zadovoljstvo: Napravite za tili čas kolač od jabuka!