Sastojci:
- 250 grama griza
- 1 l mleka
- 100 grama maslaca
- 2 žumanca
- 100 grama narendanog parmezana
- 40 grama tvrdog sira
- so
- prstohvat muškatnog oraščića
Mekane kao pena: Napravite ove njoke sa paradajzom i sirom, osvojiće vas na prvi zalogaj! (RECEPT)
Priprema:
- U lonac stavite mleko, maslac, so i prstohvat muškatnog oraščića.
- Kada mleko prokuva mešajući dodajte griz.
- Kuvajte dok se ne zgusne.
- Sklonite s vatre i drvenom varjačom umešajte žumanca.
- Dodajte narendani parmezan i dobro promešajte.
- Polovinu smese rasporedite na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikujte njoke.
- Isto ponovite i s drugom polovinom.
- Stavite na 20 minuta u frižider.
- Kada se smjesa ohladi nožem iseckajte kolutove debljine oko 1 centimetra.
- Kolutove rasporedite po tepsiju obloženom masnim papirom, namažite s otopljenim maslacem i pospite rendanim sirom.
- Pecite 20 do 25 minuta u prethodno zagrejnoj rerni na 200 Celzijusa.
- Nakon isteka vremena uključite opciju grill i pazeći da ne zagore pecite još nekoliko minuta.
- Njoke poslužite tople.
Zapečene njoke sa graškom gotove za pola sata: Kremasta rapsodija ukusa! (RECEPT)