U veći lonac staviti piletinu i očišćenu zelen i naliti sa bar 2 litra vode. Dodati kašičicu soli i nekoliko zrna bibera, i pustiti da se kuva na tihoj vatri 1-2 sata. Kada je meso skuvano skloniti sa šporeta.

Na istu, već zagrejanu ringlu staviti veću šerpu, koja može kasnije i u rernu, i sipati ulje. Sitno naseckati glavicu luka, posoliti sa 2 kašičice soli, i pobiberiti po želji. Propržiti luk da porumeni, pa dodati pirinač. Pržiti pirinač par minuta, uz mešanje. Isključiti ringlu i skloniti šerpu.

Izvaditi piletinu iz supe, i iseći. Meso poslagati na pirinač, po želji dodati i barenu šargarepu, i sipati 1.5 litar supe u kojoj se piletina kuvala.

Uključiti rernu na 220°C i staviti da se peče. Vreme pečenja je oko 1-1.5 h kad se stavi u hladnu rernu, ili oko 40-60 min otkako supa provri u rerni. Meso treba da porumeni, a supa skoro da uvri, tj. da ništa ne pliva po vrhu ali da se ipak vidi vrijuća supa negde u dubini. Isključiti rernu i ostaviti pilav da odstoji bar još pola sata unutra, da pirinač upije preostalu tečnost.

Ukoliko ne želite da celi vikend provedete pored šporeta, najbolje je da spremite pilav. Ovaj obrok će se garantovano svideti i vašoj deci. Ako hoćete da im ručak bude zanimljiviji, umesto viljuške i noža dajte im kineske štapiće za jelo