Sastojci:
- špagete
- so
- 200 grama gunaćale (pančeta ili slanina)
Sastojci za sos:
Pasta karbonara: Najbrže se sprema, nema tog ko je ne voli! (RECEPT)
![](/data/images/2019/04/02/19/188399_shutterstock-315927218_ff.jpg?ver=1558111717)
Priprema za dve osobe:
- U ključalu vodu sipajte 10 grama soli i dodajte špagete. Nemojte da sipate ulje, samo povremeno promešajte da se ne bi zalepile.
- Dodajte seckane guanćale (pančetu ili slaninu).
- U tiganj stavite maslinovo ulje, zatim dodate guanćale.
- U činiiji umutite jaja, pa dodate parmezan i biber.
- Smanjite temperaturu u tiganju, a kada guanćale postanu rumeni isključite i sačekajte da se malo ohlade.
- Uzmete jedan ubrus i sa njim pokupite malo masnoće iz tiganja.
- Dodajte špagete (izvadite jednu iz šerpe, ako nije skroz mekana vratite da se kuva još 4-5 minuta) u tiganj i dobro promešajte.
- Nemojte da čekate da se skroz ohlade nego dodajte sos koji ste pripremili i opet dobro promešajte.
- Bitno je da ne bude mnogo vruće jer jaja ne treba da budu previše skuvana.
- Kada servirate izrendajte još malo parmezana i dodajte bibera.
Savet:
Ako želite da budu prave špagete karbonare potrudite se da nađete guanćale, odnosno italijansko suvo meso koje se pravi od svinjske vilice ili obraza. Ali i pančeta može da bude dobra zamena.
Krompir karbonara: Najkremastiji prilog na svetu, slaže se uz svako jelo! (RECEPT)