Natur šnicla sa pirinčem
Sastojci: 1 kg belog pilećeg mesa; malo soli; 2 ljubičasta luka (može i običan, crni); 3 čena belog luka; ulje za prženje; 6-7 listova lovora; 1/2 kašičice belog bibera; 1/2 kašičice šećera; 2 kašičice mešavine začina; vode po potrebi; 3 kašike gustina i par kašika hladne vode; 3 dcl pirinča + 6 dcl vode i 1/2 kašičice soli.
Priprema: Očistite i iseckajte crni i beli luk. Meso operite pod hladnom vodom i isecite na šnicle malo odeblje.
Potopite pirinač u hladnu vodu.
Ispržite crni luk na dve kašike ulja. Kada omekša, dodajte mu beli luk i zajedno pržite jednu minutu. Dodajte 1/2 dcl vode, ostavite da se luk još malo dinsta.
Ispržite šnicle u drugom tiganju na malo ulja. Kada su gotove prebacite ih u tiganja sa lukom. Nalijte vodom toliko da prekrije meso. Dodajte začine i lovorove listove. Poklopite šerpu. Kada voda provri, smanjite na lagano krčkanje i ostavite tako oko sat vremena, dok meso ne počne da se raspada.
Skuvajte pirinač u 6 dcl vode i malo soli.
Izmešajte gustin sa 2-3 kašike hladne vode uz pomoć viljuške. Kada ste razmutili da nema grudvica, sipajte u tečnost u kojoj se krčkalo meso, stalno mešajući viljuškom. Ostavite da se krčka 5 minuta. Nakon tog vremena, šnicle i preliv su spremni.
Servirajte u tanjir prvo pirinač, pa preko njega meso u sosu od luka.
1 pile, 5 različitih jela: Predlog za ručak od ponedeljka do petka! (RECEPT)
Juneći ragu sa testeninom
Sastojci: 2 kg junećeg mesa od plećke; 1/2 kg crnog luka; oko 1 dcl ulja; 2 l paradajz soka; 3 dcl crnog vina; 5 kašičica šećera; 2 kašičice soli; 1 ravna kašičica mlevenog bibera; 1 kašičica origana; oko 2 pune kašike sušenog bosiljka.
I još: 200 gr trapista; pakovanje testenine.
Priprema: Crni luk isecite na kockice ili ga sameljite u čoperu, ali da ne postane kaša. U velikoj, dubokoj šerpi, na ulju prodinstajte luk. Kada je luk postao providan, dodajte na kocke isečenu junetinu. Junetinu dinstajte na ulju dok god ne dobije sa svih strana boju i dok ne pusti svoj sok. Nemojte dodavati vodu. Kada je meso dobilo boju sa svih strana, a ujedno i pustilo dosta tečnosti, nalijte paradajz na meso. Dodajte začine, sa time da šećera i soli dodate pola količine, ne sve odjednom. Crno vino ostavite za kasnije. Ostavite sve tako da krčka sat i po. Dodajte crno vino i ostavite da se meso krčka sa vinom 10 – tak minuta.
Dodajte šećera i soli. Skuvajte testeninu.
Servirajte toplu testeninu, preko nje ragu pa narendajte trapist sir.
Neopisivo dobar krompir sa pavlakom: Sjajan predlog za ručak ili večeru! (RECEPT)
Đuveč sa testeninom
Sastojci: 2 glavice crnog luka; 3 paprike (može kombinacija crvene, zelene); 1 srednja tikvica; 3 paradajza; 2 – 3 kašike ulja; 600 gr makarona; 3 kašike gustina; 1 mala čaša kisele pavlake; 3 – 4 kašičice suvog začina; 1-2 kašičice soli; 1/2 kašičice bibera; 2 kašičice origana; nekoliko listova svežeg bosiljka ili 1 kašičica sušenog; oko 1,5-1,7 l prokuvane vode; po želji trapist ili sl. za serviranje
Priprema: Očistite luk, papriku i isecite ih na kockice. Stavite zajedno papriku i luk da se prže na ulju. Za to vreme, očistite tikvicu, isecite je na kockice, pa i nju dodajte da se prži. Kada je povrće malo omekšalo, operite paradajz, iseckajte ga na kockice, pa dodajte na luk, papriku i tikvice. Pržite dok ne omekša.
Pred kraj pripreme povrće, začinite ga, dodajte začin za jelo, biber, so, origano, bosiljak, dobro promešajte, par minuta pržite sa začinima. Dodajte NEkuvane makarone. Dodajte i prokuvanu vodu (iz kuvala), a može i samo vrelu. Vode treba da bude toliko da prekrije makarone i iznad oko jedan prst.
Ostavite makarone sa povrćem da se skuvaju. Oni će "popiti" tečnost i lepo će se zgusnuti. U 2-3 kašike hladne vode, razmutite gustin, pa ga umešajte u skuvane makarone. Ostavite minut – dva sve zajedno da se kuva, povremeno mešajući. Sklonite sa ringle. Dodajte kiselu pavlaku, vratite na ringlu još minut – dva, mešajte, nakon tog vremena sklonite sa ringle i ručak je spreman.
Servirajte posuto sveže mlevenim biberom, peršunovim listom, a po želji dodajte i malo rendanog sira.
Kulinarsko čudo: Domaća pašteta za sve prilike! (RECEPT)
Praziluk sa kobasicama
Sastojci: 1/2 dcl ulja; 1/2 kg očišćenog praziluka; 1 kg očišćenog krompira; 1/2 kg kobasice; 1-2 kašičice soli; 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera; 4 pune kašike kisele pavlake; vode po potrebi
Priprema: Praziluk očistite, dobro operite, pa presecite popreko na 3-4 dela. Onda te delove presecite uzduž na polovine, pa ga onda isecite na dugačke rezance. Očistite krompir i isecite ga na kocke.
U šerpu sipajte ulje, pa na ugrejano ulje dodajte praziluk i krompir, zajedno. Pržiti povrće na ulju, 10-tak minuta, podliti sa čašom – dve vode, pa dinstati poklopljeno dok povrće ne omekša. Povremeno promešati i po potrebi (kada uvre), doliti još vode.
Za to vreme, ogulite kobasicu i isecite je na kolutove. Omekšalo povrće posolite i pobiberite. Poslažite odozgo kolutove kobasice.
Pavlaku umutite kašikom, da bude tečnija. Prelijte kobasicu pavlakom, ne treba je skroz izmešati. Poklopite, pa dinstajte sve zajedno još 10-tak minuta.
Staro jelo sa juga Srbije: Goveđi rep u sosu! (RECEPT)
Ćuftice u sosu od paradajza
Sastojci: 500 gr mlevenog mesa po izboru; 1 celo jaje; 1 kašika suvog začina; 2 kašike hlebnih mrvica; 1 manja glavica crnog luka; pola kašičice bibera; 1 kašičica soli; peršunov list; 700 ml paradajz soka; 700 ml vode; po želji 1 kašika brašna da se sos zgusne.
Priprema: Sitno iseckati ili samleti crni luk, dodati meso, suvi začin, biber, jaje i mrvice pa dobro rukom izmesiti.
U dublju šerpu usuti paradajz sok i vodu pa vlažnim rukama oblikovati male loptice i ubacivati u šerpu. Kuvati na srednjoj vatri oko 90 minuta.
Ne brinite nije mnogo vode, ispariće dok se bude kuvalo. Pred kraj probati saft od paradajza pa ako nije slano dodati soli, poželji bibera i peršunovog lista. Ako volite da sos bude malo gušći sa malo vode razmutite kašiku brašna, da nema grudvica, izmaknite sa sa vatre šerpu pa uzmite tog safta otprilike jednu punu čašu i dodajte je masi sa brašnom, dobro izmešajte i onda polako sipajte nazad u šerpu svuda po malo i drmajte šerpu levo desno.
Ostavite da polako vri još 10ak minuta pa sklonite sa vatre i poslužite. Najbolje ide sa pire krompirom.
Podvarak: Osnovni recept je najlepši, uspeva i početnicima!
Kerm čorba od spanaća
Potrebno vam je: 3 kašike ulja; 1 crveni luk; 500 g svežeg spanaća; 600 ml vode; 5 kašika brašna; 1 kocka za supu; 400 ml mleka; so i biber; kisela pavlaka, po želji; seckan beli luk, po želji.
Postupak pripreme: U velikoj posudi na ulju prodinstajte naseckan crveni luk. Dodajte spanać i vodu. Pustite da prokuva. Dodajte kocku za supu. Posolite i pobiberite po ukusu.
Razmutite 5 kašika mleka i brašno. Promešajte dok ne dobijete gustu smesu. Ostatak mleka dodajte u supu i pustite da prokuva. Kada se čorbica skuva, smanjite vatru, izblendajte štapnim mikserom i postepeno sipajte mešavinu brašna i vode dok ne postignete željenu gustoću. Kod posluživanja u tanjir dodajte kašiku kisele pavlake i seckanog belog luka.
Južnjački kačamak sa sirom i slaninom: Pravi srpski doručak za svaki dan! (RECEPT)
Njoke od koprive
Potrebno vam je: 1 kg krompira; 300 g raženog brašna; 200 g maslaca; 100 g kravljeg sira; 2 jaja; 200 g koprive; So, biber.
Postupak pripreme: Krompir operite i skuvajte ga sa korom u slanoj vodi. Ogulite ga i zgnječite. Koprivu operite, pobiberite i naseckajte te izmešajte s krompirom. Dodajte sir, brašno, jaja i so te umesite čvrsto testo. Oblikujte loptice i kuvajte ih u vreloj posoljenoj vodi. Poslužite uz sos ili pavlaku.