Potrebni sastojci:
- 1 šolja mleka
- 4 komadića (kockice) neslanog putera
- 2 kašičice šećera
- 1 i po šolja grubo mlevenog kukuruznog brašna
- 1 pakovanje suvog kvasca
- 1 prstohvat šećera
- 1/4 šolje tople vode
- 3 šolje običnog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika maslinovog ulja (ili više - po vašoj želji)
Način pripreme:
Zagrejte mleko u maloj šerpi (ili tiganju sa dugačkom drškom) na umerenoj vatri dok ne provri. Dodajte puter i 2 kašičice šećera. Onda dodajte grubo mleveno kukuruzno brašno i mešajte dok ne dobijete konzistentnu gustu teksturu. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu, dodajte kvasac u toplu vodu i prstohvat šećera. Mešajte oko 5 minuta i pustite da odstoji dok kvasac ne omekša i ne formira kremastu penu.
Pomešajte brašno i so u jednu posudu. Dodajte kvasac i polako mešajte. Polako u to dodajte prethodno spremljeno mleko. Sve to zamesite u blago gusto testo. Izbacite iz posude i oblikujte u loptu.
Vazdušasti pita hleb: Najjednostavnije lepinjice na svetu, sveže i sutradan! (RECEPT)

Nauljite ivice posude ili šerpe i dodajte testo. Prekrijte krpom i pustite da testo podođe na toplom mestu oko 2 sata (dok mu se ne duplira volumen).
Potom od tog testa napravite dve lopte sa ravnim dnom. Stavite ih na papir za pečenje i pospite ih brašnom, pokrijte krpom još jednom i pustite da odstoje oko 1 sat dok lepo ne narastu.
Zagrejte rernu na 260 stepeni. Napunite jednu posudu sa 4-5 čaša vode i stavite na donju pregradu u zagrejanoj rerni. Presecite hleb sa po 2 linije - uzduž i popreko.
Pecite u rerni 10 minuta. Malo poprskajte hleb vodom. Smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni i nastavite da pečete još 20 minuta, dok hleb ne dobije lepu braonkastu boju. Onda ih izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade oko 20 minuta.
Uživajte, prijatno!