neprimerena pitanja

Vodite računa: Ovih 10 rečenica nikako ne smete govoriti dojiljama!

Ovih 10 rečenica ni jednoj dojilji ne treba da govorite i da je pitate

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Mame koje doje često čuju razna neprimerena pitanja i izjave koje ni jednoj dojilji nije prijatno da čuje.

Misliš da je beba dovoljno pojela?

Ni jedna mama koja doji ne može da bude sigurna da je li je beba pojela dovoljno jer od bebe ne može dobiti povratnu informaciju. Zato se mame dok doje vode instinktom i trude se da prepoznaju de li je dete dobilo dovoljno mleka.

Zar je beba opet gladna?

Bebe ne žele da sisaju samo kada su gladne, nego i kada im treba bliskost s majkom i kada ih treba umiriti, odnosno ako ne mogu zaspati. I zato ni za jednu majku ne postoji određen broj koliko često treba dojiti. Majka će bebi ponuditi mleko kad god joj instinkt govori da je potrebno.

Dojenje mi je uništilo grudi!

Mama koja doji ne želi da čuje nikakve negativnosti u vezi s tim kako je dojenje nekome uništilo grudi. To je kao da smršate 20 kilograma i svojoj prijateljici koja takođe pokušava da smrša kažete: "Smršala sam 20 kilograma, ali sada mi koža grozno visi. Osim toga, istraživanja su pokazala da su obešene grudi posledica trudnoće, a ne dojenja.

Kako dojenje menja mozak majke: 5 odličnih prednosti!

foto: Shutterstock

Da li bi se osećala prijatnije da se pokriješ?

Ovo i nije pitanje, nego osuđujuća izjava koja zapravo znači 'Ja bih se osećala prijatnije da se pokriješ'. Svakoj mami prioritet je njena beba i koliko god joj je stalo do prijateljica i porodice, njihovi komentari biće manje važni od bebinih potreba. Ako vam smeta prizor dojenja, evo jednostavnog rešenja: Nemojte gledati.

Da li je tvoje dete preveliko da ga dojiš?

Koliko će dugo mama dojiti svoje dete, tiče se samo nje. Ako neko to ne smatra normalnim, to je njegov problem. Američko udruženje pedijatara preporučuje mamama da dete doje tokom cele prve godine života i da nastave dojiti dokle god mama i beba to žele.

Ako ponudiš detetu flašicu, više nikada neće hteti da sisa

Ova rečenica ne može biti istinita. Mnoge žene hrane svoje dete i mlekom iz flašice i mlekom iz grudi. Osim toga, stručnjaci kažu da je sasvim u redu detetu koje redovno sida ponuditi i mleko iz flašice nakon što navrši jedan mesec.

Hraniš li dete flašicom, više ćeš spavati

Istina je da bez obzira na to dojite li dete, hranite li ga samo flašicom, ili kombinujete i jedno i drugo, nećete se dovoljno naspavati. Svaka nova mama u nekoj je meri iscrpljena.

Dojenje utiče na inteligenciju: Bebe hranjene majčinim mlekom su uspešnije kad porastu

foto: Shutterstock

Ako ti je toliko teško dojiti, jednostavno daj bebi formulu

Kada kažu ovo, ljudi misle dobro jer ne žele da se toliko mučite. Međutim, mama koja se trudi da doji, pa čak i ako joj je to teško, ne želi da prestane da doji uprkos bolnim i upaljenim grudima i bradavicama. Zato je radije pitajte kako joj možete olakšati nego da je savetujete da pređe na formulu.

Ako bebe bude sisala svaki put kad to želi, razmazićeš je

Beba se s dojenjem ne može razmaziti. Neka novorođenčad sisa na svakih sat i po, neka na svaka tri sata. Normalno je da tokom 24 sata novorođenče sisa između 8 i 12 (ili više) puta. I to ne znači da ćete razmaziti dete, nego da se brinete za njega.

Zar si već prestala da dojiš?

Isto važi kao i kod pete stavke. Koliko će dugo majka dojiti dijete, tiče se samo nje.

Majke, da li ste znale: Dojenje sagoreva 500 kalorija dnevno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs