odgajanje dece

4 situacije u kojima svaki roditelj treba da dozvoli detetu da pogreši: Pustite ih da uče na svojim greškama!

Donosimo vam situacije u kojima svaki roditelj treba da dozvoli svom detetu da pogreši jer će se tako bolje snaći u životu 

Vaše dete & vi 12.01.2021. - 10:49h Autor: Stil/Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Ako nisi iskusio neuspeh, nikada nećeš uspeti - rečenica je toliko istinita, ali većina nas se ipak plaši neuspeha bez obzira na to što na kraju iz njih možemo dosta naučiti.

 

Stoga, treba dozvoliti sebi da napravimo greške i doživimo neuspeh i iz svega toga izvući najbolje. Ali, to treba dozvoliti i deci.

 

Odabir drugara


Skoro svako dete ima drugara ili drugaricu za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo da se previše mešaju u njihov izbor.

 

Deca, pogotovo srednjoškolskog uzrasta isprobavaju" prijatelje baš kao što isprobavaju razne karakteristike u potrazi za sopstvenim identitetom.

 

Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim ličnostima i profilima ljudi.

 

7 situacija kada dete izgleda nevaspitano i besno: U suštini je sasvim drugačije!

 

 Sportska i druga takmičenja


Takmičarske događaje u kojima učestvuju njihova deca mama i tata trebalo bi doživljavati kao da su deci baka i deka, a ne roditelji, savetuju stručnjaci.

Šta to znači?

 

Baka i deka obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju, dok su roditelji uključeni i u dečji uspeh.

 

Ako uvek očekuju od deteta najbolje rezultate, stvoriće preveliki pritisak na dete i opterećivati ga do te mere da će izostati zabava i iskustvo učenja.

 

 Kućni poslovi


Dete nekad mora učiti iz svog iskustva i iz svojih  grešaka. Na primer, ako nije pravilno napunilo mašinu za sudove, posuđe koje se nije dobro opralo moraće oprati na ruke.

 

Ako dete nije pokupilo svoj prljav veš i stavilo ga na odgovarajuće mesto, nego je u školu otišlo u prljavoj majici, verovatno da će drugi put postupiti ispravno.

 

Domaći zadatak


Učenje i ocene koje dete dobija u školi su važni i roditelj mora jasno objasniti šta se od njega očekuje, pa ga podsticati na pisanje domaćih zadataka u roku.


Kako da dete nauči samo da čita: 7 principa!

dete uči
foto: Shutterstock

Ipak, detetu treba dozvoliti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima i ne ''gnjaviti'' ga stalno sa očekivanjima.

 

Ako ne uradi domaći zadatak ili ne nauči gradivo, moraće samo da snosi posledice u školi.

 

15 malih stvari koje treba da radite za decu svaki dan: Donećete radost i sebi i njima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...