Obratite pažnju

15 malih stvari koje treba da radite za decu svaki dan: Donećete radost i sebi i njima!

Sitnice su sve, sitnice stvaraju savršen odnos između dece i roditelja

Vaše dete & vi
Autor:
15 malih stvari koje treba da radite za decu svaki dan: Donećete radost i sebi i njima!
Foto: Shutterstock

Kada razmislite o tome šta vas je radovalo kao dete, šta vam prvo pada na pamet? Možda se sećate nekog lepog putovanja ili praznika sa porodicom, možda zajedničke šetnje sa mamom ili kako sa tatom delite vaše tajne? Šta god bilo, sigurno se radi o malim stvarima. Upravo je to ono što treba da radite i za svoju decu, piše najboljamamanasvetu.com

Evo 15 načina da unesete radost u svoj i život svoje dece, svaki dan:

Često grlite i ljubite decu.

Ako se deca osećaju voljenima, ona će imati više samopouzdanja i samim tim i bolji uspeh u životu. Ne znači da treba da preterujete, ali jedan zagrljaj ili poljubac dnevno su dobar početak. Tako umanjujete i šanse da vaša deca budu agresivna, asocijalna ili da imaju druge probleme ponašanja. A kada deca porastu i dođu u tinejdžerski period kada ih je obično sramota da ih mame grle i ljube, pružite im reči podrške i pokažite da ih razumete i saosećate sa njima.

Isključite ponekad svoj telefon.

Odvojite neko vreme, na primer kada dođete kući sa posla ili kada se deca vrate iz škole, kada ćete isključiti svoj telefon i svu pažnju posvetiti njima. Deci će se ovo dopasti jer znaju da vas ništa neće ometati i imaće priliku da vam ispričaju svoje doživljaje. Na ovaj način deci dajete i dobar primer, učite ih da je lepo pažljivo slušati i prenosite prave vrednosti.

Isključite TV i sve druge elektronske uređaje za vreme jela.

Zajednički obroci su veoma dragoceno vreme, retki trenuci u kojima treba uživati samo u društvu ostalih članova porodice. Televizoru tada nije vreme jer bespotrebno odvlači pažnju. Porodični obroci su jako važni za decu, ona tako zdravije jedu i nisu u žurbi. Deca koja steknu naviku porodičnih obroka imaju i manje šanse da kasnije imaju bilo kakve poremećaje u ishrani.

Provodite vreme sa svakim detetom ponaosob.

Divno je kada roditelji mogu da provode kvalitetno vreme sa decom i to 1 na 1 sa svakim detetom ponaosob. Zašto? Svako dete će se osetiti posebnim kada radi nešto samostalno, bez braće i sestara. To može biti bilo šta – neki sport, kuvanje ili pomaganje po kući. Nema boljeg načina da pokažete i dokažete deci da ih podjednako volite.

Disciplinujte decu uz ljubav i strpljenje.

Još uvek ima roditelja koji misle da su batine najefikasniji način discipline. Ali, na taj način deca uče da je nasilje dobar način rešavanja neslaganja i konflikata. Uspešno roditeljstvo se ne zasniva na tome da deci pokažete ljubav kada su dobra a isključite je kada to nisu. Najbolje je da takvih uslova nema već da vaspitavate uz konstantnu ljubav i strpljenje i stvarno pokažete deci da je vaša ljubav bezuslovna.

Pretvorite vreme pre spavanja u dragocene trenutke.

Veče je jedno od najlepših perioda dana koje možete da iskoristite za povezivanje sa decom! Zato počnite od malena, a onda nastavite sve dok vam deca to dozvole. Uveče su mališani obično raspoloženi za priču i gnjavažu. Deca tada mogu da vam pričaju kakav je bio njihov dan a vi možete da podelite vaše doživljaje.

Ostavljajte deci šaljive i nežne poruke.

To mogu biti kratke poruke na papirićima koje ćete ostaviti ispod jastuka, možete napisati vic ili nazvati dete šaljivim nadimkom. Bilo šta što će mu izmamiti osmeh na lice.

Gledajte decu u oči.

Najbolji način da osigurate dobru komunikaciju sa decom je da ih gledate pravo u oči kada pričate sa njima. Pogled oči u oči još više dobija na značaju u doba kada svako skoro uvek gleda u neki vid ekrana (kompjuter ili telefon i slično). Veština gledanja u oči je i dobra stvar koja će detetu koristiti za ceo život.

Češće se smejte.

Jedan od najlepših način da deci pokažete koliko ih volite je da im se nasmejete svaki put kada uđu u sobu, dođu iz škole itd. To je tako jednostavno i veoma važno. Na taj način deca su odmah opuštenija i znaju da ste srećni što ih vidite. Naravno da ima momenata kad decu treba podsetiti na loše ponašanje ili im očitati lekciju, ali ostatak vremena iskoristite da pokažete osmeh i ljubav.

Uključite decu u donošenje odluka.

Šta obući u školu, šta raditi u slobodno vreme, koji muzej posetiti na letovanju i slične stvari su odluke u kojima mogu da učestvuju i deca. Odlično je za mališane da od ranog uzrasta uče kako da donose odluke, uz roditeljsku pomoć. Tako će prve odluke donositi i kasnije u životu.

Odvojite vreme kada ćete se samo igrati sa decom.

Deca uglavnom imaju previše obaveza, a vi se pretvorite u vodiča i šofera kako biste stigli na vreme od jedne do druge tačke. Smanjite stres i povremeno odvojite vreme u kom ni deca ni vi nećete raditi ništa drugo nego se samo igrati! To će biti i odlična prilika za razgovor sa decom.

Preduzmite nešto kada je vaše dete nesrećno.

Pokažite detetu da vam je stalo tako što ćete istražiti šta se dogodilo kada vidite da nešto nije u redu. Nemojte odmah da pretpostavite da je vaše dete krivo, ali ni da nije. Iskoristite to kao priliku da pokažete detetu da ste tu za njega šta god da se desi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs