Trudnice, obratite pažnju

Kako dojenje menja mozak majke: 5 odličnih prednosti!

Ne brinite, oksitocin koji se oslobađa tokom dojenja pomaže vam da lakše preživite te promene
Vaše dete & vi 27.07.2016. - 16:11h Autor: Yumama.com
Foto: Thinkstock

Dok dojite, vi sa bebom stvarate jedinstvenu i neraskidivu vezu koja ne liči ni na jednu drugu tokom života, a osim toga u vašem mozgu dešavaju se velike promene, piše Yumama.com.

 

Ostvariti se u majčinskoj ulozi velika je promena za svaku ženu. Mnoge mame priznale su da im se život u sekundi promenio u trenutku kada su prvi put ugledale svoje mališane. Ukoliko ste se i vi tako osetili, osećaj vas nije prevario! Tokom trudnoće u ženinom mozgu dešavaju se određene promene. Te promene pomažu im da osećaju manji strah, anksioznost, poboljšavaju pamćenje i još puno toga.

 

Osim toga, kasnije vam oksitocin, hormon koji se oslobađa tokom porođaja i dojenja, pomaže da lakše podnesete sve te promene. Sve te promene u vašem mozgu pripremaju vas na najlepšu ulogu - ulogu mame.

 

Dojenje je mnogo više od hranjenja bebe. To je veza između vas i bebe. Kada dojite povezujete se sa nekim na način na koji nikada do tada niste, a takođe se ponovo dešavaju velike promene u vašem mozgu, a evo i koje:

 

Bićete pod manjim stresom
Dok dojite oslobađate hormon oksitocin koji se još naziva i “hormon sreće”, a koji smanjuje nivo hormona stresa u krvi. U jednoj studiji učestvovalo je 10 mama koje doje i 10 onih koje ne. Naučnici su otkrili da su mame koje su dojile bile pod manjim stresom. Još jedna studija pokazala je da majke, bilo da doje ili samo drže svoje bebe, ne osećaju nimalo stresa.

 

Preživela horor od 4 spontana pobačaja i 2 porođaja: Spasla je jaka želja da postane majka!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nećete osećati strah
Amigdala je deo mozga odgovoran za ispoljavanje i doživljavanje emocija, a naziva se još i “centar straha”. Istraživanje je pokazalo da oksitocin smanjuje aktiviranje amigdale, što znači da pomaže pri smanjenju straha i uznemirenosti. Blokira osećaj straha i čini da majke budno paze na svoju decu i da se u slučaju opasnosti „ne parališu“. Ovo bi mogla da bude dobra vest za mame koje doje, budući da one svakodnevno oslobađaju oksitocin.

 

Poboljšaće vam se socijalne i emocionalne veštine
Utvrđeno je da oksitocin poboljšava socijalne veštine, a posebno je odgovoran za pamćenje srećnih trenutaka i lica. Zahvaljujući njegovom lučenju bićemo otvoreniji prema ljudima, pozitivniji.

 

Bićete osetljivijiji na bebin plač
Istraživanje je dokazalo da se u mozgu mame koja doji aktiviraju sedam polja kada beba počne da plače. Ovo pomaže mamama da bolje razumeju svoju bebu i njena trenutna osećanja, pa samim tim da odgovore i reaguju na pravi način.

 

Poboljšaće vam se pamćenje
Ukoliko vam se ranije dešavalo da često ne znate gde ostavljate stvari, tokom perioda dojenja nećete imati takvih problema. Dokazano je da oksitocin poboljšava pamćenje, pa ćete se verovatno sećati i svih trenutaka sa bebom.

 

Ne gledajte me kao da sam najgora majka: Pogazila principe roditeljstva, i ne kaje se!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...