Greške roditelja

Svojoj deci radite ono što vas je u detinjstvu nerviralo?

Svi se sećamo nekih izjava svojih roditelja koje su nam strahovito išle na živce, zbunjivale nas ili, pak, ljutile. Verovali smo da ih baš nikada nećemo reći svojoj deci. Proverite da li ste održali reč
Vaše dete & vi
10:24h Autor:
Svojoj deci radite ono što vas je u detinjstvu nerviralo?
Foto: Thinkstock

Sad kada gledate unatrag i sami ste roditelji, pogledajte listu najčešćih izjava roditelja i iskreno odgovorite jeste li ih i vi ponekad uputili svojoj deci.Čekaj dok ti tata dođe sa poslaNiste mislili da ćete se ikada skrivati iza muževljevog autoriteta, ali da li ste stvarno svaki put uspeli da se suzdržite, a da svom detetu ne kažete tu famoznu rečenicu "Čekaj samo dok ti tata dođe s posla". Pokupi igračke, inače će završiti u smećuIako ste im veroatno ponekad zapretili da ćete im baciti igračke, sigurni smo da to nikada niste učinili. Verovatno ni vaše mame nisu ispunile tu, za decu strašnu, pretnju.

Zato što ja tako kažem Da li ste baš svaki put imali strpljenja ili ste, ipak, svom najmilijem, koje već po stoti put pita zašto, jednostavno odbrusili sa "zato što ja tako kažem".

Rekla sam ti Zgrozili ste se kada ste prvi put rekli svom detetu tu pomalo naslađujuću izjavu, eto, ipak ste pokleknuli pred ljutnjom. A, bili ste uvereni da nikada neće preći preko vaših usta. Nemoj da me nateraš da zaustavljam voziloSigurno ste kao klinci svojim nestašlucima u automobilu naterali roditelje da vam to kažu. I sada vama vaša deca čine isto.Prestani da plačeš ili ću ti ja dati razlog da plačešVaše dete cvili, plače, kenjka bez vama očiglednog i valjanog razloga. Priznajte da li ste mu ikada poručili kako ćete mu dati pravi razlog za plač.

Dobićeš ti svoje

Dete vam pravi nered u prodavnici, parku, igraonici. Ne znate kako da ga umirite, pa mu na uho šapnete da će dobiti svoje ukoliko se istog trenutka ne smiri. Ovo je moja kuća i ja određujem pravilaE da, i varijacije na temu - "dok živiš u ovoj kući, poštovaćeš moja pravila". Sigurno ste im koji put dobacili nešto u tom stilu. Jesi li se rodio u čamcu ?Dok urlate na svog mališana da zatvori vrata, ne možete da zaobiđete to da iz sećanja ne izvučete čuvenu rečenicu koju ste toliko puta čuli. I, još jednom doviknete "Zar si se rodio u čamcu"? Sa kim ti misliš da razgovaraš?Osim toga, najverovatnije ćete mu doviknuti "stani tu dok razgovaraš sa mnom".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs