mAJKA eLONA mUSKA

Neverovatan život majke najuspešnijeg čoveka Amerike: Maje Mask je žena koja inspiriše! (FOTO)

Maje Mask danas je jedan od najstarijih modela na modnoj sceni, ali i u 69. godini oduševljava izgledom pa se često nađe na naslovnicama najprestižnijih magazina. Priča o njenom neverovatnom životu punom uspona i padova kao i samohranom odgoju dece, od koje možda najviše znate Elona Muska, ostaviće vas bez teksta

Moda
09:47h Autor:
Neverovatan život majke najuspešnijeg čoveka Amerike: Maje Mask je žena koja inspiriše! (FOTO)
Maje Mus, Foto: Profimedia

Danas je uspešna i poznata u modnoj industriji, ali nije uvek bilo tako. Godinama je živela na rubu egzistencije, a uz to kao samohrani roditelj odgajala troje dece.

Ovo je 10 neverovatnih činjenica o ženi koja dokazuje da i na pragu 70. možete vladati modnom scenom i da nikada nije kasno slediti snove.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

Ambicioznost je nasledila od roditelja

Maje Mask rođena je 19. aprila 1948. godine u kanadskom gradiću Regina pa je uz sestru bliznakinju jedno od petoro dece u porodici Haldeman. Otac Džošua i majka Vin, po struci kiropraktičari, vodili su uspešan privatni biznis, ali njihova najveća strast bila su putovanja. Zato je Maje još kao devojčica proputovala mnoge svetske destinacije. Iz Kanade su se preselili u Južnoafričku Republiku pa tako istražili većinu tog kontinenta. Zato je već kao mala proširila vidike i shvatila kako joj svet može biti na dlanu.

Manekensku karijeru započinje kao tinejdžerka

Svoje idealne proporcije i lepo lice Maje je odlučila da unovči pa se u dobi od 15 godina baca u modeling. Svoje prve manekenske korake napravila je tokom boravka u Johanesburgu, a 1969. čak je učestvovala i na takmičenju za Mis Južnoafričke Republike.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

Bivšeg supruga upoznala je u srednjoj školi

Tokom srednje škole lepa manekenka upoznala je i ubrzo se zaljubila u Erola Maska, za kojeg se udala 1970. godine u Johanesburgu. Tokom devetogodišnjeg braka dobili su troje dece. Samo godinu dana nakon venčanja na svet dolazi sin Elon, potom još jedan sin, Kimbal, a onda i ćerka Toska. Zbog nepomirljivih razlika supružnici se rastaju 1979., nakon čega Maje odlazi s decom natrag u Kanadu, u Toronto.

Istovremeno je radila pet poslova kako bi prehranila decu

Nakon razvoda sledi vrlo ružan period u njenom životu. Kao samohranoj majci nije joj bilo nimalo lako s troje male dece i mizernim prihodima.

"Nakon razvoda napustila sam Južnoafričku Republiku kako bih započela novi život u Torontu. Bile su to teške godine, s troje male dece i bez prihoda, a plakala sam kad bi prolili mleko jer nisam imala novca za novo", otkrila je u jednom intervjuu za Vog danas uspešna 69-godišnjakinja.

Iako je tokom mladosti dobro zarađivala od modelinga, majčinskom ulogom sve je to malo zapostavila. Ali decu je nekako trebalo prehraniti i podići na noge. Zato je u jednom trenu radila čak pet poslova i pohađala fakultet kako bi stekla diplomu. Nakon dnevnih poslova uveče bi išla na razna modna snimanja.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

S decom je u to vreme živjela u malom stanu i bez namještaja.

"Odrastajući, shvatite da se naporan rad i volja uvek isplate i na kraju budete srećni zbog rezultata", rekla je jednom prilikom. Naravno čim su deca malo odrasla, počeli su da joj pomažu i finansijski.

"Oni su takođe morali da budu odgovorni i disciplinovani jer su znali da moraju da mi pomognu i da jednostavno ne mogu sve sama", kazala je Musk.

Najbolja investicija bilo je obrazovanje njene dece

Iako je živela teško i jedva preživljavala, nikada nije zapostavila obrazovanje svoje dece. Znala je da će im to jednoga dana svima osigurati bolju budućnost.

"Kada sam dobila prvu platu, prvo sam kupila tepih jer nismo imali stolice niti bilo šta drugo od sedećeg nameštaja. Druga stvar koju sam kupila bio je računar za mog sina Elona. I tako bi on satima sedeo na podu i vreme provodio na svom novom računaru", otkrila je ova snažna žena. Isto tako, kasnije je podržavala svoje sinove u poslovnim projektima koje su pomno planirali. Braća Elon i Kimbal Mask pokrenuli su softversku kompaniju "Zip2", koju su kasnije prodali za neverovatnih 300 miliona američkih dolara.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

Investicija u obrazovanje svojih naslednika svakako se isplatila. Danas je njena ćerka Toska uspešna rediteljka u Los Anđelesu, sin Kimbal bacio se u kulinarske vode, a najstariji Elon vlasnik je multimilionske kompanije Tesla i jedan je od najbogatijih poslovnih ljudi na svetu.

Musk je diplomirana nutricionistkinja

Osim modelinga, Maje je uvek bila zainteresovana za ishranu, zato je upisala taj smer na Univerzitetu u Torontu, gde je i postala magistar nutricionizma. I danas je, osim u modnom svetu, uključena u državni program vraćanja zdrave ishrane u američke škole. Obroci se baziraju na više povrća i voća, a što manje brze i nezdrave hrane.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

Osim što pazi na zdravlje dece i školaraca, Musk već godinama provodi intenzivan režim i na sopstvenom telu. Nakon zadnjeg porođaja izgubila je neverovatnih 50 kilograma i od tada drži konstantu u svojoj težini. Zbog toga joj se i danas mnogi dive na njenom besprekornom izgledu koji nije svakidašnji za žene njenih godina.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

"Uvek jedite zdravo, vaše telo će to znati da prepozna", objasnila je Maje i tada otkrila da ona ishranu uglavnom bazira na bundevi, spanaću, ribi i piletini. Ali isto tako s vremena na vreme se počasti i omiljenom poslasticom, pudingom od karamele, a najbolje je, prema njezinim rečima, sprema sin Kimbal.

Najstarije je lice s naslovnice

I dok bi se mnoge žene njenih godina već oprostile s karijerom i uživale u plodovima celoživotnog rada, Maje nije jedna od takvih. U septembru prošle godine krasila je naslovnicu časopisa "Cover Girl" i tako postala najstariji model, a to je samo jedan od njenih modnih angažmana.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

"Dokaz sam za to da i u starijoj dobi možete pronaći posao. Zapravo nikad nisam radila toliko koliko sada radim", objasnila je Mask. Ali nije bilo lako doći do statusa koji danas ima. Iza nje su sati i sati audicija, uspona i padova, pomnih planiranja i odricanja. Njen zaštitni znak postala je seda, skoro bela kosa koju je prestala da farba u dobi od 60 godina. Upravo taj potez doneo joj je razne kampanje za brojne kozmetičke proizvode.

Angažovala ju je čak i velika Bejonse

Osim što je postala redovno lice na njujorškoj nedelji mode i što često dolazi kao pratnja na društvena događanja sa svojim sinom Elonom Maskom, ova neverovatna žena zakoračila je i u svet muzičke industrije. Pojavila se u spotu muzičke dive Bijonse za pesmu "Hunted".

Aktivna je na društvenim mrežama

Još jedna stavka po kojoj se itekako razlikuje od većine svojih vršnjakinja je i ta što ide u korak s vremenom i tehnologijom. Zato ćete je pronaći na gotovo svim društvenim mrežama današnjice, a najviše voli Instagram, na kojem često objavljuje drage fotografije.

"Instagram mi je više za modu, dok Tviter koristim za hranu", objasnila je gospođa Musk.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

Vrlo je bliska s decom i unucima

Maje Mask ponosna je majka troje dece i baka čak šestoro unučadi. Iako svi žive na drugim krajevima sveta, vrlo često održavaju kontakt, a svaki put kada se vide bude veselo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs