3 STVARI KOJE SU DECA U JUGOSLAVIJI ZNALA DA RADE: Današnja deca OVO NE MOGU NI DA ZAMISLE

Deca danas žive u potpuno drugačijem svetu od onog u nekadašnjoj Jugoslaviju pa se samim tim i odrastanje razlikuje.

Vaše dete & vi
13:31h Autor:
3 STVARI KOJE SU DECA U JUGOSLAVIJI ZNALA DA RADE: Današnja deca OVO NE MOGU NI DA ZAMISLE
3 stvari koje su deca u Jugoslaviji znala da rade, Foto: Shutterstock

Detinjstvo dece rođene na prostorima bivše Jugoslavije znatno se razlikuje od detinjstva današnjih mališana. Tada su se koristile drugačije metode vaspitanja i cenile su se neke veštine koje danas ne postoje. Drugačije su deca pripremana za život jer se i sam život dosta razlikovao od sadašnjeg.

Današnja deca žive u periodu tehnološkog napretka koji sam po sebi diktira drugačije odrastanje. Veštine koje su se nekada izuzetno cenile sada se karakterišu kao nebitne. Prema nekim mišljenjima te veštine bi i danas bile od velikog značaja za dečji razvoj.

Neke od njih su:

1. U školama su se učile određene veštine

U Jugoslaviji su deca više učila kako da nauče da rade konkretne stvari. To su bile korisne veštine, one koje su ljudima ostajale do kraja života. Svi su imali hobije, koji su se, često, odnosili na različite zanate.

Devojke su znale šiiti, plesti, dečaci su razumeli u elektroniku. Kao rezultat toga, deca su do kraja školovanja stekla praktična iskustva i mnogo bolje su mogla brinuti sama o sebi. Sada se, nažalost, 18-godišnjak po ovom pitanju ne razlikuje puno od desetogodišnjeg deteta.

2. Deca su se više družila i komunicirala

Nekada su decu učili kako treba da razgovaraju sa starijima, kako s mlađima, a kako sa vršnjacima. Nije bilo drugog izbora, pa su čak i introvertna deca stupala u kontakt, jedino što su birala nešto “mirnije” igre.

Kao rezultat toga deca u Jugoslaviji su imala bolje komunikacijske veštine. Izrastali su u ljude kojima nije bio problem razgovarati sa nepoznatim osobama, a znali su i kako da održavaju kontakte sa prijateljima.

3. Znali su i da poprave pokvareno

Današanja deca su na neki način razmažena potrošačkim društvom. I ne smatraju potrebnim popravljati ono što je pokvareno.

Zašto bi to radili ukoliko možete kupiti novu stvar? Deca u Jugoslaviji su znala popraviti peglu, cipele, igračke, zašiti rupu na haljini I još puno toga.

U skandinavskim zemljama su takođe došli do istog zaključka – zašto uvek kupovati novo, ako možete popraviti staro? Međutim, današnja deca to ne umeju, prenosi Story.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs