Za svaku osudu

Poražavajuća iskustva mladih žena, trudnica i majki na poslu: Otpustili je zbog spontanog pobačaja!

Rezultati anketa su obeshrabrujući, kao i mišljenje menadžera da žene nakon porođaja više nisu dobri radnici
Vaše dete & vi
07:04h Autor:
Poražavajuća iskustva mladih žena, trudnica i majki na poslu: Otpustili je zbog spontanog pobačaja!
Foto: Shutterstock

Imate li iskustva sa vraćanjem na posao nakon porodiljskog bolovanja? Da li ste možda morali svoje mesto da ustupite privremeno, verovatno muškarcu? Mislite da će vas sačekati otkaz? Niste jedine!

Jedna londonska advokatska kompanija objavila je rezultate ankete o životu zaposlenih majki. Rezultati su prilično bolni: šest od deset majki veruje da im je karijera ispaštala od trenutka kada su ostale trudne, kao i da su propustile mnoge prilike i morale ponovo da se dokazuju kada su se vratile na posao.

4 sigurna pokazatelja rane trudnoće pročitajte OVDE.

Skoro polovina anketiranih majki kaže da su bile ozbiljnije shvatane ukoliko nisu išle na puno porodiljsko odsustvo, ali da su im poslovne mogućnosti postale ograničene čim su objavile trudnoću - piše TheGuardian.com

Ista studija ispitala je i 500 menadžera: trećina njih priznala je da ih porodiljska odsustva i briga o deci usmerava da radije zaposle muškarce isog starosnog doba. Sa druge strane, 40 odsto njih kažu da bi nerado zaposlili ženu koja već ima dete, a ne bi ni zaposlili majku ni na neku visoku poziciju!

Spontani pobačaj, takođe, izaziva nedopustivo ponašanje nadređenih.

Žena koja je želela da ostane anonimna, radila je za jednu malu firmu u oblasti informacionih tehnologija oko četiri meseca, kada je zatrudnela. Rekla je svom šefu, ali je nakon toga doživela spontani pobačaj. Kada se vratila na posao, odmah je otpuštena!

"Praktično sam otpuštena jer sam imala spontani pobačaj" - rekla je ona i dodala da je više nisu smatrali dobrim radnikom, jer bi mogla ponovo da zatrudni.

Kako da na poslu iskoristite ono čemu vas je naučilo majčinstvo, saznajte OVDE.

"Njihovo ponašanje prema meni potpuno se promenilo. Jedan kolega je u potpunosti prestao da komunicira sa mnom" - priča razočarana žena.

Priče mladih žena se zanemaruju, a sve u korist muškaraca, što je sagovornici dobro poznato:

"Bilo mi je vrlo teško da pronađem posao u dvadesetim godinama. Udala sam se u 21. godini, na svakoj prijavi za posao morala sam da istaknem bračni status, a nadređeni su uvek tvrdili da me otpuštaju zbog lošeg ponašanja" - ispričala je žena.

Ono što ju je spasilo, jeste to što je učila prava. Kompanija je konačno donela odluku da je zaposli samo dan pre nego što je slučaj koji joj je na brzinu dodeljen trebao da bude iznesen na sudu.

Kojih 30 stvari bi svaka prava žena trebala da zna, pročitajte OVDE.

"Moje samopouzdanje je bilo uništeno, moja karijera se rušila. Mislila sam da nisam dostojna te firme. Izgubila sam poverenje u kolege. Ova firma neće lako zaposliti žene" - iskrena je sagovornica.

Sada, ona radi za drugu firmu, kojoj ne smetaju porodiljska odsustva.

Ali, generalno, problem nije toliko u odsustvu, koliko u mišljenju i stavovima menadžera firmi: trećina ispitanih rekla je da žene nakon što rode bebu više ne rade dobro!

Sa druge strane, trećina majki smatra da nakon porođaja postaju bolji radnici, uprkos svim teškoćama sa kojima su se suočile.

Jedna od stvari koje je ova anketa dokazala jeste da nije sve samo nešto što trudne žene umisle, već su otkrile iskrivene predrasude koje ih prate na radnom mestu.

OVDE saznajte kako da prepoznate šefa tiranina!

Problem je u tome što žene ne biraju svesno da rade pod takvim okolnostima, već vrlo često nemaju izbora.

Sve dok zakon prividno štiti zaposlene žene koje ostaju trudne, biće teško dokazati da vas nadređeni diskriminišu.

Ono što najviše obeshrabruje jeste da, čak iako se uspete da podignete tužbu zbog diskriminacije, visina sudskih taksi je često ono što žene odvraća od isterivanja pravde.

Tužno, ali rezultat studije pod nazivom "Kolika je cena pravde" pokazao je da se u periodu od januara do marta 2014. godine, broj tužbi žena za diskriminaciju zbog trudnoće smanjio za četvrtinu, u odnosu na isti period prošle godine.

Dve različite studije pokazale su da su isključivo skupe takse krivac za odustajanje žrtava od ovakvih pravnih slučajeva.

A šokantnu ispovest mladih majki koje su zbog zablude izgladnjivale decu, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs