vaspitanje

KAKO DA DETETU PRONAĐETE PRAVI HOBI? Evo o čemu treba da razmislite pre nego što se upustite u potragu

Dete će vam biti zahvalno i razvijaće se u srećno ljudsko biće

Vaše dete & vi
Autor:
KAKO DA DETETU PRONAĐETE PRAVI HOBI? Evo o čemu treba da razmislite pre nego što se upustite u potragu
Kako da detetu pronađete hobi?, Foto: Shutterstock

Hobiji su sastavni deo naših života. Pomažu nam da se opustimo i uživamo, da savladavamo nove veštine i podstiče na lični rast i razvoj. U detnjstvu, hobiji mogu pomoći u pronalaženju sebe i posla kojim u budućnosti želimo da se bavimo.

U tekstu se nalaze saveti koji će pomoći u podsticanju dece da pronađu adekvatan hobi za njih.

Analizirajte dečije želje

Ne mislimo na želje koje se tiču kupovine nove igračke, već na izazove u kojima deca uživaju i kojima se iznova raduju. Možda vaše dete obožava kada mu dođe drug iz obližnjeg grada kako bi zajedno trčali, igrali fudbal ili neku svoju posebnu igru kao što je mačevanje ili pravljenje luka i strele. Ovo su samo neki od primera, jasno je da deca obožavaju da boje ili kreiraju odeću a upravo su ovo smernice koje trebaju da vam na suptilan način posluže da bolje i lakše upoznate svoje dete, njegove talente i interesovanja.

Na nama je da istražimo hobije koji se mogu uklopiti uz njihova interesovanja u svakodnevnici, a koji su nam dostupni. Sigurni smo da ćete ih na ovaj način uz pomoć analize razumeti i izmamiti im osmeh na lice ali i pokazati koliko vam je stalo do njih.

Deca, Igračke
foto: Shutterstock

Budite primer svom detetu

Kao roditelji skloni smo preteranoj brizi iz koje ponekad može prozići destruktivno ponašanje, pritom imamo more svojih obaveza i zaista je teško izbalansirati poslovan i porodičan život i naći vremena za sebe. Ukoliko želite da vaše dete bude bolje od vas i uvek nađe makar sat vremena za sebe, onda pokušajte da im minimum jednom nedeljno pokažete to svojim primerom. U svakom drugom slučaju dete će vas shvatiti neozbiljno i neće primeniti vaše savete na celokupan život, niti izvući važne lekcije.

Deca uvek uče uviđanjem, ističu dečiji psihijatri i pedijatri.

Žena, Dete, Porodica
foto: Shutterstock

Budite strpljivi

Strpljenje je osnova roditeljstva, imajte na umu da dete upoznaje sebe tokom godina i da će verovatno poželeti da promeni svoj hobi nekoliko puta, i ako mi smatramo da je savršeno uspešno u određenoj veštini.

Dopustite detetu da u prihvatljivim granicama u skladu sa vašim finansijama i slobodnim vremenom menja hobije, ali najpre porazgovarajte i tražite detetu da vam obrazloži zašto je došlo na takvu ideju. Ukoliko dete to radi zbog svojih vršnjaka objasnite mu koliko je važno ostati svoj a ako je to čista i iskrena želja sigurni smo da ćete je kao roditelj prepoznati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs