5 evropskih vrtića u kojima je milina ostaviti dete: Osmišljeni tako da oduševe i klince i roditelje

Vrtić mora da odiše kreativnošću, harmonijom i ljubavlju, a to je upravo ono što imaju ova obdaništa

Porodica
09:00h Autor:
5 evropskih vrtića u kojima je milina ostaviti dete: Osmišljeni tako da oduševe i klince i roditelje
Foto: Shutterstock

"Deca treba više da izlaze napolje, da borave na otvorenom u prirodi," jedina je zamerka koju imaju srpski roditelji a da se tiče vrtića. Naši vrtići su napravljeni tako da deca vreme provode više unutra, a manje napolju, zbog čega se oni osećaju zatvoreno.

Ali u svetu je praksa drugačija. Danas vam donosimo priču o 5 evropskih vrtića koji su izrađeni tako da se deca u njima osećaju kreativno, nesputano, srećno i slobodno.

Poljska

Vrtić u poljskom selu Adamów namenjen je za pedesetoro dece. Zgrada ima dve zajedničke sobe i dve igraonice, od kojih jedna, sa posebnim ulazom i kupatilom, omogućava održavanje manjih događaja za lokalnu zajednicu u ovom živopisnom i urednom okruženju, piše Zadovoljna.

Austrija

Iskoristivši prelepe pejzaže Austrije, ovaj vrtić je smešten u veoma prijatan ambijent. Povezan je sa tradicionalnom arhitekturom regiona, ali teži modernizaciji tih metoda. Prostrane sobe, ispunjene prirodnim svetlom, imaju velike staklene prozore koji gledaju na zeleno dvorište.

Slovenija

Vrtić ima prostrane igraonice koje su povezane kliznim vratima, omogućavajući deci da se slobodno mešaju, što je bio važan pedagoški aspekt pri projektovanju. Enterijer omogućava slobodno kretanje dece, a svaka soba nudi različite igračke i alate za učenje koje deca mogu sama da biraju. Prostor je pretežno napravljen od prirodnih materijala, a boje i igračke su prisutne na svakom koraku.

Austrija

Ovaj vrtić je fokusiran na stvaranje mirnog okruženja i prijatnog osećaja gde je moguće opustiti se u harmoniji. Dizajn zgrade je moderan i minimalistički, a pedagoški pristup vrtića prati savremene tendencije. U prostorima dominira prirodno svetlo, dok će tišinu svakako zameniti dečja graja.

Poljska

Još jedan projekat iz Poljske nalazi se u ovoj selekciji. U ovom vrtiću zgrada je specijalno dizajnirana prema veličini dece. U objektu sa pet soba, ispunjenom prirodnim svetlom, veliku ulogu igra skala – ulazi i krovne konstrukcije su visoki 2,3 metra, tako da se deca pri ulasku osećaju kao kod kuće, a ne kao u nepoznatom ili zastrašujućem okruženju. Prozori su takođe prilagođeni visini dece, omogućavajući im kontakt sa spoljašnjim svetom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs