REČ STRUČNJAKA

OVAKO RODITELJI NESVESNO UNIŠTAVAJU SVOJU DECU: Zbog ovih grešaka ona izrastaju u nesposobne ljude!

90 odsto roditelja pravi ove greške

Vaše dete & vi
20:08h Autor:
OVAKO RODITELJI NESVESNO UNIŠTAVAJU SVOJU DECU: Zbog ovih grešaka ona izrastaju u nesposobne ljude!
Foto: Shuterstock

Živimo u sve stresnijem svetu, zbog čega nikada nije bilo važnije negovati emocionalnu inteligenciju i mentalnu snagu naše dece.

Mnogi roditelji iz najbolje namere prave neoprostive greške koje detetu nanesu više štete nego koristi.

Prema rečima psihologa, ovo su greške koje pravi gotovo 90 odsto roditelja:

1. Ne dozvoljavate detetu da izrazi svoje emocije

Deca moraju da znaju da je zdravo izražavati i pričati o svojim emocijama. Kada roditelji svojoj deci kažu stvari poput "ne budi toliko tužan zbog toga" ili "nije to ništa strašno", oni šalju poruku da osećanja nisu bitna i da ih je bolje potisnuti.

Pitajt svoje dete svakodnevno kako se oseća i šta ga muči. Na ovaj način ih učite kako da sami upravljaju emocijama i da se nose sa njima.

2. Ne dozvoljavate im da dožive poraz

Roditeljima je teško da gledaju rođeno dete kako se muči, ali ono mora da oseti razočarenje na svojoj koži kako bi kasnije umelo da se izbori sa problemima.

Neuspeh je veliki deo uspeha. Ako se deci nikada ne pruži prilika da nauče lekcije koje proizilaze iz neuspeha, nikada neće razviti upornost koja im je potrebna da se ponovo podignu nakon pada.

POSTAVILI KLOPKU ĆERKI (13), SAZNALI GORKU ISTINU: Svaki roditelj mora da pogleda! (VIDEO)

Dete, Devojčica, Izgubljeno dete
foto: Shutterstock

3. Kupujete im baš sve što požele

Jasno je da želite da vaše dete ima najbolje stavri, igračke i garderobu ali psihlozi savetuju da im ne kupuete baš sve što požele. Na ovaj način stvarate razmaženo dete koje nikad ne nauči da se bori za sebe. Deca kojoj se udovoljava baš u svemu misle da je dovoljno da nešto požele i to će se stvoriti.

4. Namećete im sopstveni ukus

Često pokušavamo da deci nametnemo sopstveni ukus za muziku, knjige i odevanje. To radimo sa dobrom namerom, ali tako smanjujemo individualnost svoje dece. U mnogim slučajevima, to dovodi do protesta i dete radi potpuno suprotno. Šta da radite? Gledajte filmove i slušajte muziku koju volite sami. Razgovarajte o svojim idolima sa decom.

BIĆE AKTIVNIJA, SREĆNIJA I STVORIĆE OSEĆAJ ODGOVORNOSTI: Evo zašto je SVE dobro da deca odrastaju uz kućnog ljubimca!

Majka i dete
foto: Shutterstock

5. Očekujete da vaše dete bude savršeno u svemu

Prirodno je da želite da vaše dete teži velikim ciljevima i da u svemu bude najbolje, ali stvari ne funkcionišu tako. Postavljanje previsokih očekivanja može dovesti do problema sa samopoštovanjem i samopouzdanjem kasnije u životu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs