objasnio

DOKTOR ZORAN MILIVOJEVIĆ O INFANTILNIM OČEVIMA: Ženino okretanje detetu doživljava kao odbacivanje, zato je ljubomoran!

Doktor Zoran Milivojević objašnjava kako se ponašaju infantilni očevi koji su nepsremni za najvažniju ulogu u životu

Vaše dete & vi
Autor:
DOKTOR ZORAN MILIVOJEVIĆ O INFANTILNIM OČEVIMA: Ženino okretanje detetu doživljava kao odbacivanje, zato je ljubomoran!
Foto: Printscreen/ Youtube/ Život Sa Aromom

Nespreman za novu ulogu, on ne prihvata promenu u odnosu koju je donelo rađanje deteta, gubitak ženine pažnje i ljubavi doživljava kao odbacivanje i često reaguje ljubomorom

Kada žena rodi dete, ona se po prirodi stvari okreće prema bebi i posvećuje joj svoju pažnju. To je prirodan proces jer majka ulazi u simbiozu s detetom, što znači da se ponaša kao da je dete deo njene ličnosti. Dok je tokom trudnoće dete bilo deo njenog tela, ona, nakon porođaja, nastavlja da se ponaša kao da je dete deo nje, kao deo njenog Ja. Psihička simbioza znači da se majka i beba, to jest malo dete, ponašaju kao da su celina, kao da su jedna ličnost.

Intenzivna faza simbioze traje do detetove treće ili četvrte godine.

Emotivno zreli muškarac prihvata simbiotski odnos majke i deteta kao nešto što je prirodno i brine se da zadovolji potrebe i majke i deteta. Ako je muž pre rođenja deteta bio na prvom mestu kod supruge u smislu njene pažnje, sada prihvata da je dete na prvom, a on na drugom mestu.

Zoran Milivojević
foto: Youtube Printscreen / Milivojevic Dr Z

Nesvesne emocije

Za razliku od emotivno zrelog muškarca, to jest muža i oca, infantilan muškarac nespreman je za ulogu oca. On ne prihvata promenu u odnosu koju je donelo rađanje deteta. Ženino okretanje ka detetu on doživljava kao gubitak njene pažnje i ljubavi, kao odbacivanje. Zato je često da on na pojavu deteta reaguje ljubomorom. Umesto da reaguje kao otac, on zapravo reaguje kao stariji brat koji sada mora da deli ljubav s mlađim bratom ili sestrom.

Infantilan otac može biti svestan ove ljubomore, ali ona može biti i na nesvesnom nivou. Evo jednog primera nesvesne ljubomore prema detetu:

nakon rođenja deteta, muž je počeo da doživljava da ga žena manje voli, što je sebi objasnio time da ona sigurno ima ljubavnika. Nakon što ju je špijunirao tražeći ko bi mogao da joj bude ljubavnik, počeo je svoju patnju da utapa u alkoholu, što je dovelo do alkoholizma, a zatim i do razvoda.

Odnos infantilnog oca prema detetu je najčešće ambivalentan, što znači da on na jednom nivou prihvata dete, dok ga na drugom ne prihvata i odbacuje. To se najbolje vidi u smanjenoj toleranciji na detetove postupke, tako da vrlo brzo postane iziritiran detetovim ponašanjem, nakon čega se ili povlači iz komunikacije ili verbalno grubo reaguje i neprimereno kažnjava dete.

Kada se gleda način vaspitanja deteta od strane infantilnog oca, tada nalazimo elemente zanemarivanja deteta, ali i povremene činove zlostavljanja. Čini nam se, na osnovu prakse i različitih ispovesti majki, da infantilan očuh pokazuje veći stepen neprihvatanja deteta u odnosu na infantilnog oca.

Drugi problem koji ima infantilan otac nakon što se majka okrenula ka malom detetu jeste dosada. Dok je pre rođenja deteta uživao u odnosu s partnerkom, jer su zajedno upražnjavali raznorazne oblike zabave, život sa ženom okrenutom ka malom detetu postao mu je krajnje dosadan. Evo jednog primera: nakon rođenja deteta, muž je prestao da izlazi iz kuće, preselio se na kauč, gledao televiziju i pio pivo, smatrajući da svojim prisustvom u kući ženi pokazuje solidarnost. Posle godinu dana to ga je dovelo do zaključka da „brak nije za njega” i zahteva za razvod.

Većina infantilnih očeva bežeći od dosade počne da beži iz kuće. Smatrajući da su odgoj i vaspitanje malog deteta „ženska stvar”, oni počinju da izlaze sami, da se zabavljaju, nekada uz alkohol i droge, često uz druge žene. I ovo ponašanje dovodi do svađa i često do razvoda.

Ako infantilan otac želi da se razvede, uglavnom zato što je našao novu ljubav, razvod je relativno neproblematičan. Ali ako to želi njegova žena, on se oseća odbačeno zbog čega burno protestuje i inati se. Tipično je da preti da će joj sudski oduzeti decu i da među prijateljima i rodbinom pokreće kampanju ocrnjavanja žene.

otac
foto: Shutterstock

Dobri za zabavu, loši za brak

Kako se infantilan otac ponaša prema detetu nakon razvoda?

U onom vremenu kada viđa dete ili se ponaša kao stariji brat koji donosi poklone i igra se s detetom ili jedva izdrži sat-dva u druženju s detetom, nakon čega dete vodi svojim roditeljima koji kao baka i deka zapravo brinu o detetu u njegovim terminima.

Infantilni muškarci su veoma zabavni i aktivni, tako da su odličan izbor za zabavljanje. Ali su loš izbor za ozbiljnu vezu i brak. Devojke i mlade žene često imaju fantaziju da će infantilan muškarac emotivno sazreti kada uđe u brak i kada dobije dete. Nažalost, uz retke izuzetke, oni se ne menjaju tako brzo. Mnogima je potrebna decenija da sazru, a neki se nikada ne promene. Sve to čini da je razvod najverovatniji rezultat takvog izbora muškarca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs