POTVRĐENO U PRAKSI

LEPO PONAŠANJE JE VAŽNIJE OD OCENA I ZNANJA: Japanski sistem vaspitanja od deca pravi LJUDE!

Iako postoji mnogo sličnosti između japanskog obrazovnog sistema i onog koji postoji u drugim zemljama, nekoliko je aspekata koji ga čine jednim od najefikasnijih u svetu.

Vaše dete & vi
Autor:
LEPO PONAŠANJE JE VAŽNIJE OD OCENA I ZNANJA: Japanski sistem vaspitanja od deca pravi LJUDE!
Foto: Shutterstock

Japanci školovanje smatraju vrlo važnom odskočnom daskom. Zato je u toj zemlji 210 školskih dana. Na primer, u SAD-u ih je 180, a u Hrvatskoj 175, odnosno 160 za maturante. Ovih šest stavki u japanskom obrazovnom sistemu čine ga posebnim:

1. Deca u Japanu se ne ocenjuju do 4. razreda

Možda se čini neobično, ali japanske škole manire stavljaju ispred znanja. Njihov cilj je da u prve tri godine uspostave dobre manire i navike kod dece, a ne da ocenjuju njihovo znanje. Uče decu kako da budu velikodušna, empatična i saosećajna. Takođe, važno im je da ih nauče kako da poštuju druge i razviju nežnu vezu s prirodom i životinjama.

2. Deca sama održavaju prostor čistim

Iako škole u ostatku sveta zapošljavaju domare i spremačice, u Japanu to nije slučaj. Tamo su učenici odgovorni za čistoću učionica, trpezarije, pa čak i toaleta.

Japanski obrazovni sistem veruje da zajedničko čišćenje podstiče učenike da se međusobno pomažu i rade u timovima. Provodeći vreme dok brišu stolove i čiste podove, deca na taj način uče da poštuju svoj i tuđi rad.

3. Učenici se podstiču da jedu s učiteljima

U Japanu se smatra da zajedničko obedovanje učenika i učitelja doprinosi izgradnji pozitivne veze. Tokom zajedničkog obroka vode se razgovori koji pomažu da se izgradi toplija, porodična atmosfera.

Takođe, japanski obrazovni sistem osigurava deci zdrave i uravnotežene obroke. U javnim osnovnim i srednjim školama ručak se kuva prema standardizovanom jelovniku koji su razvili zdravstveni radnici i kvalifikovani kuvari.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs