Deca

Bebin miris pomaže mladim majkama da prevaziđu strahove

Istraživanja su pokazala da žene u 77 posto slučajeva poznaju po mirisu gardarobu koju je nosila beba i to kod njih izaziva osećaj sreće i smirenja
Vaše dete & vi
16:50h Autor:
Bebin miris pomaže mladim majkama da prevaziđu strahove
Foto: Shutterstock

U prvim mesecima nakon porođaja majkama miris bebe najviše pomaže da se suoče sa strahovima povezanim sa novom ulogom i brigom o detetu, tvrde japanski naučnici sa Univerziteta Nagasaki.

Oni su u eksperimentu testirali čulo mirisa kod 38 žena i to tako što su im pokrili oči te im dali da mirišu različitu odeću. Polovina ispitanica bile su majke.

Deo odeće koju su mirisale nosile su bebe, neke su nosili muškarci, dok je ostatak odeće bio čist, piše Dejli Mejl.

U isto vreme, naučnici su snimali predfrontalni korteks mozga, koji je poznat i kao centar racionalnog razmišljanja. Majke su prepoznale odeću beba sa 82 posto točnosti, dok su one koje nisu majke bile precizne u oko 60 posto slučajeva. Takođe, majke su imale znatno veću aktivnost u predfrontalnom korteksu mozga.

Kod pogađanja koju su odeću nosili muškarci, obe grupe žena su ostvarile sličan rezultat sa točnošću od 74 do 77 posto, a slična je bila i moždana aktivnost.

- Upravo promene u predfrontalnom korteksu mozga sugerišu kako porođaj menja način rada tog organa. Miris bebe na majke deluje kao stimulans, potiče ih na brigu o deci - kažu naučnici.

Kanadska istraživanja pokazuju da miris bebe potiče proizvodnju tzv. hormona sreće dopamina na sličan način kao dobra hrana ili seks.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs