Vaspitanje dece

Mama, samo ovako se vaspitava sin: 10 zlatnih pravila!

Ljubite ga dugo, plačite sa njim i naučite ga da pleše. Njegova žena biće vam zahvalna

Vaše dete & vi
10:25h Autor:
Mama, samo ovako se vaspitava sin: 10 zlatnih pravila!
Foto: Shutterstock

Majka je najvažnija žena u životu svoga sina. Njegova prva ljubav i prvi učitelj i osoba čije će savete tražiti čitav život. I upravo zato je američka novinarka Tabita Studer, majka dvojice sinova, sakupila savete drugih majki o vaspitavanju dečaka, kako bi pomogla novopečenim mamama.

1. Ljubite ga, puno, puno

Svaka majka koja ima sina zna koliko njihovi dečaci umeju da budu prave maze.Te iste maze većinu sa godinu dana mogu biti i jako živahni, pomalo grubi i destruktivni. U trenucima kada vaše majušno biće pokaže svoju nežnu i osećajnu stranu, pa vas zagrli i uželi se vašeg dodira, tada ne štedite svoja osećanja.

Ljubite ga, grlite ga i mazite koliko god možete. Poljupci i dodiri su važni kod razvoja dece, što će najviše doći do izražaja kada vaša beba postane muškarac, koji se ne libi da pokaže osećanja. Ljubite ga i tada.

2. Naučite ga kućnim poslovima

Ako vas sin posmatra dok kuvate, čistite ili pripremate veš za pranje, dozvolite mu da vam pomogne u tome. Objasnite mu šta radite i pokušajte da deo posla simbolično prebacite na njega. Kada vaša beba postane dečak, te stvari mu više neće biti zabavne, ali će znati sve da radi i moći će lako da se osamostali.

Profesor Milica Novković: Roditelji mogu da zaštite dete od lošeg društva, evo kako!

3. Dozvolite mu da isprlja i pocepa odeću

Dečaci su uvek razigrani i nestašni, što često dovodi do malih nezgoda kao što je pocepana i isprljana odeća.

Nerviranjem oko takvih sitnica i zabranama ništa nećete postići, skakanje, padanje i uništavanje su samo deo odrastanja koji je kod dečaka često izraženiji.

4. Pokažite mu primere dobrih muškaraca

Vaš sin će biti okružen mišićavim likovima pod maskama iz crtanih filmova koji svojom pojavom plene pažnju, još od kako se rodi.

Pobrinite se da mu približite i da ga upoznate sa muškarcima koji "rasturaju", ali ne silom i snagom već svojom glavom. Pisci, slikari, fizičari, informatičari, nobelovci…

5. Pokažite mu primere dobrih žena

Fotke lepih žena iz časopisa, kataloga ili iz sveta poznatih i slavnih su nešto sa čime će vaše dete odrastati. Osim takvog pogleda na pripadnice suprotnog pola, pobrinite se da sazna ko su žene koje su svoje mesto među slavnima pronašle zbog svog talenta, znanja, upornosti, i svojih životnih stavova.

Šokantna tvrdnja naučnika: Školski sistem ubija kreativnost dece, evo kako!

6. Naučite ga lepom ponašanju

Deca upijaju poput sunđera, i svaka informacija koju podelite sa svojim sinom biće sačuvana u njegovoj memoriji. Naučite ga kako da jede bez srkanja i mljackanja, pokažite mu šta znači biti pristojan prema starijima, slabijima i devojčicama.

Jednom kada postane muškarac, bićete ponosni na njega, a vašeg pristojnog sinčića će svaka majka poželeti za zeta.

7. Podstaknite njegovu nežnu stranu

Za razliku od devojčica, dečaci ne vole da pokazuju svoja osećanja, a taj prirodni instinkt "prikriva" njihovu skrivenu nežnu stranu. Pokažite mu šta znači nežnost i dozvolite mu da je sam oseti i da je iskaže prema bebi, životinjama, biljkama, ali i prema drugoj deci i odraslima.

8. Družite se sa njim van kuće

Iako su većinom tate ti koji svoje živahne dečake vode na sportske događaje, vožnju biciklom ili igranje loptom, vi se s vremena na vreme uključite u ovaj deo zabave. Pokažite mu da ste super mama koja ga razume u svakom pogledu, pa tako i u "muškim" aktivnostima.

Jedna je majka: Evo šta majčinstvo čini zdravlju!

9. Dozvolite mu da oseti poraz

Niko ne voli da gubi i to se primećuje u najranijoj dobi. Ali poraz je deo života što će vaš sinčić ubrzo shvatiti. Ako izgubi u nekoj igri ili na takmičenju, dozvolite mu da se ljuti i da bude malo razočaran. To su normalna osećanja sa kojima je bolje da se susretne u najranijem uzrastu. Što pre shvati da ne dobijemo uvek ono što poželimo, to će mu odrastanje biti lakše.

10. Uključite se u njegov život izvan kuće

Dok su mali, dečaci su jako vezani za majku, ali s vremenom počinju da ih zanimaju aktivnosti izvan kuće, daleko od vas. Pokušajte da se uključite u stvari koje ga zanimaju i u kojima uživa. Ako se bavi sportom, pratite njegove nastupe, uspehe i neuspehe, kada počne da izlazi, saznajte ko su njegovi prijatelji i upoznajte njegovu simpatiju.

Psihijatar dr Branislav Filipović: Dete histeriše jer tako postiže cilj kod roditelja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs