Mali saveti za vaspitanje

Ruski psiholog Labkovski: Briga i vaspitanje nisu isto! Evo kako da stvorite psihički jako i dobro dete!

Kako se vi budete obraćali detetu u detinjstvu, tako će ono vama u starosti

Vaše dete & vi
13:24h Autor:
Ruski psiholog Labkovski: Briga i vaspitanje nisu isto! Evo kako da stvorite psihički jako i dobro dete!
Foto: Profimedia

Ruski psiholog Mihail Labkovski je poznat po veoma jednostavnim i direktnim savetima. Evo šta predlaže kada je vaspitanje dece u pitanju:

1. Nesrećni roditelji ne mogu da vaspitaju srećno dete. Ako su roditelji srećni i dete će biti.

2. Roditelji greše kada misle da je problem u detetu. Recimo: jedno je dete uspešno, bori se za sebe, samozadovoljno je, dok je drugo iskompleksirano, kukavica ili je agresivan. To je znak da nešto ne štima: jednom od dece niste dali dovoljno pažnje i ljubavi. Dete je bilo osetljivo, bila mu je potrebna vaša ljuba a vi to niste videli na vreme.

3. Često mešate vaspitanje i brigu. Briga je da je dete obučeno i nahranjeno, a vaspitanje je da dete dobije dobro obrazovanje (u školi i kod kuće).

4. Kako se vi budete obraćali detetu u detinjstvu, tako će ono vama u starosti.

5. Škola bi trebala decu da uči više životu a manje matematici i jeziku. Škola mora dete da nauči: da rešava svoje probleme, da izgradi dobre odnose, da pravilno raspoređuje svojim vremenom, da zna da komunicira...

6. Ako dete burno reaguje na lošu ocenu ili loš uspeh u sportu, to je odraz samih roditelja.

Ni jedno dete neće burno reagovati na lošu ocenu ako je roditelj smireno rekao: Pa dobro, dešava se, ne brini...

Ako je roditelj miran, i dete će biti mirno pa će vremenom naći način da bude bolji u školi i da bez opterećenja dosegne svoj sportski uspeh.

Doktor Ranko Rajović: Evo šta se dešava sa detetom kada mu kupite mobilni telefon!

7. Ako dete u osnovnoj školi ne može da prati program, problem nije u detetu već u školi. Svako dete tokom prvih godina osnovne škole treba da radi domaći zadatak od 15 do 45 minuta i to je to. Teško ne znači bolje. Dete ne treba preopterećavati.

8. Kažnjavanje deteta je ponekad neophodno. Naprimer: Ako ste se dogovorili da kada dođe iz škole uradi domaći i očisti kuću, a kada dođete s posla vidite da dete ništa od toga nije uradilo nego sedi i gleda u telefon, vi uradite sledeće:

Nemojte da besnite i vičete. Jednostavno mu priđite smireno i kažite mu da mu oduzimate telefon jer nije uradio ono što ste se dogovorili. Dete će biti kažnjeno oduzimanjem telefona. Nema potrebe za vikom ili nekom drugom disciplinskom merom.

9.Ne potkupljujte dete novcem. Jednostavno mu dajte jednu istu sumu koju će da koristi za ono što mu treba. Džeparac treba da ima svako dete starije od 6 godina. Vodite računa na šta dete troši novac, ali nikad ne smete da ga ucenjujete ili potkupljujete novcem.

10. Naučite dete da živi svoj život samostalno. Kako ćete to da uradite? Prestanite da idete za njim, da pospremate njegove stvari, da podižete suđe iza njih, da učite za njih... Šta će da rade kada vas ne bude u blizini? Shvatite da dete može samo da uradi neke stvari. Imajte poverenja u njih.

Psiholog Mihail Labkovski: Ovo svaka majka mora da zna kada vaspitava kćerku!

11. Pametni idu na fakultet: uče, obrazuju se ... Ostali idu na posao da zarade da se izdržavaju, da se pronađu... Nije loša ni jedna ni druga opcija. Pustite dete da odluči kojim putem će ići...

12. Ja sam protiv stalnog nadzora nad decom.

Dete mora da zna da ste tu za njega, da ga volite i poštujete i da mu verujete. To je jedini način da ga zaštitite od lošeg društva. Dete koje je sigurno u svoju porodicu neće upasti u loše društvo.

13. Ako roditelj razgovara sa detetom samo o problemu, ona on ima problem. Sa decom se mora razgovarati o životu uopšte.

14. Dete mora da oseti da su njegovi roditelji dobri, ali i jaki ljudi. Samo dete od takvih roditelja može biti dobro i jako dete!

(Stil.kurir.rs)

Psiholog Mihail Labkovski savetuje žene: Evo šta da radiš kad ti muž napravi pakao od života!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs