stub kuće i porodice

Jedna je majka: Evo šta majčinstvo čini zdravlju!

Naučnici su tu emocionalnu posvećenost majki prema deci nazvali "nevidljivim radom" kako bi mogli izmeriti koliko i na koji način neprestana briga za porodicu utiče na ženino zdravlje

Vaše dete & vi
Autor:
Jedna je majka: Evo šta majčinstvo čini zdravlju!
Foto: Shutterstock

Muškarci danas ipak puno više učestvuju u odgajanju dece i pomažu suprugama u domaćinstvu, ali ipak sve ono što spada u domaćinstvo i emocionalno zdravlje dece i dalje je obaveza koja pripada prvenstveno ženama, bile one zaposlene ili ne.

Uz sve obaveze koje ima prema porodici, stalna briga šteti mentalnom zdravlju majki, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu Sex Roles.

Naučnici su tu emocionalnu posvećenost majki prema deci nazvali "nevidljivim radom" kako bi mogli izmeriti koliko i na koji način neprestana briga za porodicu utiče na ženino zdravlje.

Otkrili su da je "nevidljivi rad" povezan sa osećajem preopterećenosti i praznine u svakodnevnom životu žena.

U istraživanju su učestvovale 393 žene srednje klase sa decom mlađom od 18 godina. Njih 90 posto reklo je da isključivo one organizuju porodični život, 80 posto ih vodi brigu o školskim obavezama dece, komunikaciji sa učiteljima i profesorima, slobodnim aktivnostima, dok ih dve trećine oseća da samo one, a ne i očevi, ispunjavaju emocionalne potrebe mališana.

Moćna genetika: Šta zdravlje vaše majke otkriva o vama!

foto: Shutterstock

Ukratko, američka studija je pokazala da su žene na mnogo načina i dalje glavni i odgovorni roditelj, čak i ako su zaposlene na puno radno vreme.

"Zahvaljujući muškarcima, današnje žene manje moraju raditi kućne poslove poput usisavanja ili pranja veša, ali i dalje su u potpunosti odgovorne za funkcionisanje domaćinstva - npr. da ne ostanu bez praška za veš, da je prljav veš u korpi i da su čisti peškiri na vidljivom mestu ", kaže šefica studije.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da je majka prva osoba koja je odgovorna za probleme dece, što je vrlo teško.

Evo čega se majke danas plaše: I to onako, baš baš!

foto: Shutterstock

"Zna biti zastrašujuće to što sami donosite odluke, što bi moglo pogoršati, a ne poboljšati stvari koje su u vezi sa srećom dece", piše u članku.

Upravo je taj nevidljivi rad kojem je svrha dobrobit dece direktno povezan sa stresom kod majki, a posledično sa nezadovoljstvom u braku i generalno u životu", zaključak je studije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs