profesor tvrdi

Stručnjak otkrio: Evo kako ime deteta utiče na kasnije ponašanje i uspeh u školi!

Dečaci s imenima koja se tradicionalno daju devojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima, tvrdi profesor ekonomije

Vaše dete & vi
12:44h Autor:
Stručnjak otkrio: Evo kako ime deteta utiče na kasnije ponašanje i uspeh u školi!
Foto: Shutterstock

U poslednje vreme sve su popularnija neobična imena, pa čak i izmišljena. Izbor zna biti i stresan, pogotovo ako se roditelji ne mogu dogovoriti, a ime može imati trajne posledice na dete.

David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Univerzitetu Northwestern, koji je istraživao uticaj imena na decu, pronašao je povezanost.

Kako kaže, dečaci s imenima koja se tradicionalno daju devojčicama imaju veću šansu da će se lošije ponašati nego vršnjaci s muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju načina pričanja ili odevanja, tako nesvesno stvaramo stav o osobi na osnovu imena.

Profesor je analizirao imena dece iz miliona izvoda iz knjige rođenih, te ih analizirao. Pomoću statističkih analiza pokušao je proceniti verovatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa.

Konačno otkriveno: Evo zbog čega neke bebe postaju levoruke osobe!

foto: Shutterstock

"Deca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelji, lošija su u školi i često imaju poteškoće u učenju", rekao je za Live Science.

Decu koja imaju imena koja povezujemo s lošijim socioekonomskim statusom, okolina može označiti kao manje sposobnu. Deca pokušavaju ispuniti tuđa očekivanja, a ako su ona niska, deca se ni ne trude, i obrnuto.

Inteligentnija deca ne spavaju noću, a danju spavaju kraće

"Bebama nije prirodno da spavaju duže. Nema ni dokaza da imaju ikakve koristi od tog, a to možda neki roditelji ne žele čuti", kaže Petar Fleming, profesor za zdravlje dojenčadi i razvojnu psihologiju na Univerzitetu u Bristolu.

On i njegov tim pronašli su vezu između visokog razvoja i intelektualnih postignuća i budnosti tokom noći. Kaže i kako je najbolje vreme za spavanje tokom dana, a od 18 sati do ponoći bebe najviše žele biti budne.

Zimske bebe: Osobe rođene u januaru su odgovorne i pune samopouzdanja, ali ovoga treba da se čuvaju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs