Oprezno sa kupovinom

Velika greška koju prave mnogi roditelji: Ovako mnogo igračaka utiče na razvoj deteta!

U nedavnoj studiji koja je sprovedena u Toledu istraživači su izjavili kako previše igračaka stvara kontraefekat i deca ne postaju kreativnija, nego se brzo zasite i onda žele još

Vaše dete & vi 25.01.2019. - 13:27h Autor: Klix.ba
Foto: Shutterstock

Stručnjaci s univerziteta u Toledu utvrdili su da igračke mogu da koče razvoj deteta i da se deca s manje igračaka više igraju, kreativnija su i lakše se fokusiraju na zadatke i igru.

 

Roditelji često prave grešku i nagomilavaju igračke u kući misleći da tako pomažu svom detetu. Međutim, u nedavnoj studiji koja je sprovedena u Toledu istraživači su izjavili kako previše igračaka stvara kontraefekat i deca ne postaju kreativnija, nego se brzo zasite i onda žele još.

 

Roditelji, sankajte se sa decom: 5 fenomenalnih razloga!

foto: Shutterstock

U sklopu istraživanja su deci mlađoj od tri godine dali četiri ili 16 igračaka te su posmatrali njihove navike. Deca sa manje igračaka su se duže igrala jednom igračkom i bila su fokusiranija i kreativnija. Zaključak naučnika je bio da je manje igračaka bolje za razvoj deteta, odnosno da će ga više njih ugroziti.

 

- Igračke držite izvan detetovog vidnog polja i redovno ih menjajte. Sve vreme će se osećati kao da je Nova godina i doživljavaće to kao da stalno dobijaju nove igračke. Manje igračaka neka bude deci na raspolaganju, a većinu sklonite i tako decu neće ometati preveliki broj šarenih predmeta, naveli su u rezultatima istraživanja.

 

Roditeljima se preporučuje da pametno biraju igračke, odnosno da biraju one koje će trajati dugo ili podsticati kreativnost, razvoj i maštu.

 

Profesor Milica Novković: Sami roditelji stvaraju pohlepno dete, i to ovakvim ponašanjem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...