Pogledajte

Moćna genetika: Šta zdravlje vaše majke otkriva o vama!

Jeste li se ikada zapitali hoćete li od mame za 20-ak godina naslediti bore, višak kilograma ili pak osteoartritis? U nekim slučajevima, ističu stručnjaci, pogled na majku može biti pogled na vašu budućnost

Vaše dete & vi
20:48h Autor:
Moćna genetika: Šta zdravlje vaše majke otkriva o vama!
Foto: Shutterstock

"Zdravlje vaše majke često može da bude svojevrsna kristalna kugla za ono što možemo i sami da očekujemo", kaže Pamela Pike, profesorka medicine na Univerzitetu Marilend i autor knjige "Body for Life for Women".

Ali nisu samo geni ono što utiče na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike.

Evo kojih genetički faktori utiču na nas:

Oblik tela

Imate salo oko trbuha koje vas užasno živcira i ne možete nikako da ga se rešite? Za to možete da okrivite svoju mamu. Studije su pokazale kako je vrlo često ovakva telesna građa nasleđena od majki. Osim što ne izgleda lepo, nosi rizike od bolesti srca i dijabetesa.

Šta uraditi: Smanjite unos rafiniranih ugljenih hidrata koji podstiču šećere u krvi, što može da uzrokuje skladištenje sala na stomaku. Umesto toga češće konzumirajte vlaknaste namirnice kako biste nahranili dobre bakterije u vašim crevima. Funkcionalan probavni trakt bitan je za efikasno sagorevanje masnoća.

10 bolesti koje nasleđujemo od majke: Tu mi ništa ne možemo!

foto: Shutterstock

Predispozicije za sport

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom? Vi ste onda prava srećnica. Naime, upravo kardiorespiracijska izdržljivost i uopšte dobra forma koju imamo snažno su genetski uslovljeni. Stoga su velike šanse da ste od majke nasledili snagu, izdržljivost i fleksibilnost - ili njihov nedostatak.

Šta uraditi: Iako možda nećete da postanete vrhunska sportkinja, bitno je da se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Bitno je da ste aktivni bez obzira radi li se o trčanju, jogi, teretani, biciklizmu… Prvo krenite s malim intervalima vežbanja kako se ne biste forsirali, pa zatim povećavajte minutažu.

Stanje kože

Ako vas i u 30-ima progone akne, za to možete da okrivite majku. "Osobe koje imaju problema s aknama obično imaju masnu kažu, što je nasledno", objašnjava profesorka dermatologije Debra Džaliman s njujorške medicinske škole. Utešno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe jer masnija koža sporije dobija bore. Osobe sa svetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže dobijaju bore. "Njihova koža je tanja i ima manje melanina, pa brže stare", objašnjava dr Džaliman.

Šta uraditi: Studije su pokazale kako je koža ispitanika iznad 40 godina koji se redovno bave nekom fizičkom aktivnošću barem četiri sata nedeljno puno mlađa od onih koji to ne upražnjavaju. Zato svakako razmislite o nekoj aktivnosti koja vas ispunjava.

Šta nasleđujemo od majke, a šta od oca: Ove crte se prenose generacijski!

foto: Shutterstock

Mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako vaša mama ili drugi bliski srodnik pate od depresije, imate dvostruko ili trostruko povećani rizik od razvoja istog stanja.

Šta uraditi: Preduzmite preventivne mere. Ipak, porodična anamneza ne znači da ste predodređeni za istu bolest. Osobe s genetskom predispozicijom za depresiju mogu same nešto da učine kako bi uklonile ili minimizirale njene efekte, poput dovoljno sna, redovne fizičke aktivnosti ili izbegavanja stresnih situacija što je više moguće, a ukoliko osete simptome, ne treba oklevati, već tražite pomoć.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, to ne znači da ćete moći da učinite isto. Ipak, postoje naučno utemeljeni dokazi o tome da je dob u kojem je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasledna i može dati naznake i o vašoj plodnosti. Studije su pokazale kako se ovarijska rezerva mladih žena brže smanjila ako su njihove majke prestale da ovuliraju u dobi pre navršenih 45 godina u odnosu na one čije su majke ušle u menopauzu u dobi od 55 godina. Takođe su studije pokazale da sklonost spontanim pobačajima može biti genetski uslovljena.

Šta uraditi: Ako se vaša majka mučila s plodnošću, imala problema da ostane trudna, prerano je ušla u menopauzu ili je imala spontane pobačaje, lekari savetuju da ranije potražite stručni savet.

4 stvari koje dete nasleđuje isključivo od oca: Geni su čudo!

foto: Shutterstock

Zglobovi

Ukoliko je vaša majka imala problema s osteoartritisom, odnosno degenerativnom bolesti zglobova, postoji 40-70 posto mogućnosti da je i sami nasledite. Neretko je osteoartritis ruku povezan s poslom, ali ukoliko ga imate i u kolenima i kukovima, postoji velika verovatnoća da je to genetski uslovljeno.

Šta uraditi: Dodatni kilogrami prave pritisak na zglobove, pogotovo bokove i kolena, tako da je održavanje zdrave težine prioritet za njihovu zaštitu. I krećite se - fizička aktivnost čuva vaše zglobove i jača mišiće koji ih podržavaju.

Vladeta Jerotić: Nema idealnih roditelja, svaki negde pogreši!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs