Da li ste znali?

4 stvari koje dete nasleđuje isključivo od oca: Geni su čudo!

Naučnici tvrde da inteligenciju prenose majke, ali ove četiri stvari su "dužnost" oca

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Deca su pravo malo čudo koje predstavlja minijaturnu verziju svojih roditelja. I dok će igrom slučaja dete neke stvari naslediti od majke, a druge od oca, postoje ipak četiri karakteristike deteta koje su prenesene direktno i isključivo sa oca.

 

Pol
U trenutku kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, određuje se pol deteta. Za taj odabir odgovoran je isključivo spermatozoid, jer jajna ćelija nosi dva X hromozoma, dok muška ćelija nosi jedan X i jedan Y hromozom. Pol deteta zavisi od toga da li će jajnu ćeliju oploditi X ili Y hromozom. Ako je u pitanju X, dobićete devojčicu, a ako je Y, stiže naslednik muškog pola.

 

Refleks kijanja zbog svetlosti
Ako svaki put kad pogledate u sunce morate i da kinute, to ste nasledili od svog oca. "Apćiha" sindrom je fenomen u kojem ljudi kijaju čim su izloženi iznenadnoj, snažnoj svetlosti i u pitanju je nasledno stanje.

 

Kobna greška koju prave roditelji muške dece: Neuropsiholog upozorava na strašne posledice!

foto: Shutterstock

Otisci prstiju
Iako su otisci prstiju nešto što je potpuno jedinstveno i niko nema iste otiske kao mi, ipak su oni detetovi sličniji očevim otiscima, nego otiscima majke.

 

Daltonizam
Daltonizam je redak poremećaj u kojem osoba ne raspoznaje jasno boje, već samo kontraste (crno-belo). Ovaj termin često se meša s poremećajem u kojem osoba ne raspoznaje crvenu i zelenu boju. Otprilike 5% svetskog stanovništva zahvaćeno je ovim sindromom i to većinom muškarci, koji prirodno nose taj defekt u sebi, pa ih oni najčešće i prenose na svoje potomstvo.

 

Rano otkrivanje autizma kod dece: Ovaj test od 2 minuta je precizan u 88% slučajeva!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...