Iskoristite svaki deo

Živite u malom prostoru: Dizajneri otkrivaju kako da ga učinite većim!

Simetrični raspored sobi će dati formalniji duh, dok će asimetrično uređena prostorija biti više opušteno okruženje

Enterijer
14:44h Autor:
Foto: Profimedia

Razmislite o tome gde ćete staviti određene komade nameštaja pre nego što započnete s fizičkim delom posla. Na taj način ćete uštedeti vreme i energiju koje biste potrošili na ponovo pomeranje nameštaja.

 

Zapitajte se koja je glavna funkcija sobe i koliko će je ljudi koristiti? Ova pitanja će vam pomoći pri stvaranju prioriteta kod odabira nameštaja.

 

Pronađite središnje mesto u sobi poput velikog prozora ili televizora i složite nameštaj oko odabranog mesta. Na taj način ćete dati sobi određenu strukturu.

 

Razmislite gde u sobi najbolje pristaju veliki komadi nameštaja poput kreveta ili kauča. Započnite planiranje njima i kasnije u proces planiranja uključite manje komade koji će ih okruživati.

 

Simetrični raspored sobi će dati formalniji duh, dok će asimetrično uređena prostorija biti više opušteno okruženje. Ovo je vrlo bitan trik kod uređivanja trpezarija.

 

Minimalistički stil za veliku uštedu: 5 saveta za novu dozu elegancije u vašem domu!

foto: Profimedia

S ovim savetima i mala će soba postati prostranom:

 

1. Pustite nameštaj da "pluta"


Odvojite nameštaj od zida 8 do 10 centimetara ili dodajte uski stočić u taj prostor. Ostavljanje prostora stvara iluziju da je zid dalje nego što zapravo jeste.

 

2. Reflektujte prostoriju


Strateški rasporedite ogledala po sobi kako biste je proširili. Takođe, za najpogodniji efekat rasporedite ogledala po dužini sobe.

 

3. Odlučite se za prozirnost


Iskoristite prednost staklenih stolova i nameštaja sličnog materijala jer će njihova transparentnost sobi dati volumen. Naime, staklo i pleksiglas pojačavaju svetlost i dopuštaju joj da zrači prostorijom.

 

4. Dodajte pruge


Pruge mogu izdužiti sobu. Slobodno izaberite tepih ili kauč na prugice pa ih poravnajte po dužini sobe.

 

Unesite boje u životni prostor: 8 trikova za potpuno osveženje stana!

foto: Profimedia

5. Okačite predmete niže


Slike i fotografije okačite na zidu niže nego inače kako biste stvorili utisak višeg plafona. Otvaranjem plafona i zidova dobićete dodatno ogoljeni prostor, pa će se soba činiti većom.

 

6. Eksperimentišite s uglovima

 

Rasporedite nameštaj dijagonalno. Takav način slaganja prostora privući će vašu pažnju veće ili središnje mesto u sobi.

 

7. Razdvojite svetlost


Umesto jednog izvora svetlosti poput plafonjere, iskoristite lampe, odnosno podne svetiljke i razmestite ih po sobi. Kako svetlo popunjava tamnije delove tako pogled privlače različiti uglovi sobe.

 

Praktičan dom od samo 19 kvadrata: Ovde udobno živi tročlana porodica!

foto: Profimedia

8. Propuštajte saobraćaj


Ne zaboravite na onaj deo prostora kojim ćete hodati. Ovo je posebno važno za prostorije s dvoja vrata. Put kojim ćete hodati ostavite potpuno slobodnim i "saobraćaj" usmerite pored ugla za sedenje, a kroz njega.

 

9. Zadržite udobnost


Stočiće i svetiljke rasporedite tako da su vam nadohvat ruke kada se smestite na kauč ili u fotelju. Ako imate kauč na razvlačenje onda uzmite u obzir da vam treba prostora za prolazak između stočića i razvučenog kauča.

 

10. Otvorite sobu


Kako vam ne bi prozori i vrata bili blokirani, nameštaj odmaknite od njih. Tada će se soba činiti većom čak i pre nego što zakoračite u nju.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...