Uspostavite ravnotežu

Da li ste čuli za negativan prostor? Evo zašto vam je potreban u domu! (FOTO)

Uvek nastojimo da reagujemo daleko pozitivnije na sobe sa negativnim prostorom iz razloga što su one daleko lakše za kategorizaciju od strane našeg mozga

Enterijer
15:04h Autor:
Da li ste čuli za negativan prostor? Evo zašto vam je potreban u domu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Negativni prostor u vašem domu označava mesta u kojima nema ničega – umetničkih dela, nameštaja, dekorativnih predmeta...

Ukoliko se pitate zašto nam je ovakav prostor potreban, pre svega moramo napomenuti da, negativna strana našeg enterijera krajnje psihološki zadovoljavajuća i jednostavno volimo balans nastao neposedovanjem previše dekorativnih predmeta i komada nameštaja.

Pored toga, mi uvek nastojimo da reagujemo daleko pozitivnije na sobe sa negativnim prostorom iz razloga što su one daleko lakše za kategorizaciju od strane našeg mozga. Sa druge strane, negativni prostor je veoma lakši za upotrebu i u njemu možete postaviti šta god da želite u bilo koje vreme ili kreirati raznovrsne kompozicije enterijera, nalik popularnom otvorenom planu. Takođe, negativni prostor može učiniti vaš dizajn i umetnička dela istaknutijim i stvoriti prelep balans ambijenta.

Guši vas mala kvadratura? 10 trikova da vam stan izgleda dva puta veće! (FOTO)

1 / 4 Foto: Profimedia

Negativni prostor u dnevnoj sobi

Negativni prostor u dnevnom boravku predstavlja ključnu stavku. Ova prostorija je uglavnom dovoljno velika kako bi ostalo nešto praznih površina, a kako biste je učinili vizuelno većom, prozračnijom i prepunom prirodnog svetla iskorsitite njen negativni prostor. Isto važi, ne samo za minimalističke enterijere, već muževne, moderne, retro i sve ostale takođe. Prazni zidovi, uglovi, niše i ostale čiste površine, predstavljaju sve što vam je potrebno za stvaranje harmoničnog izgleda.

1 / 3 Foto: Profimedia

Negativan prostor u spavaćoj sobi

Spavaća soba takođe zahteva negativan prostor iz razloga što je ovo jedna od prostorija u enterijeru u kojoj želite da se osećate opušteno i komotno, a prazne površine predstavljaju prava sredstva za dostizanje ovih ciljeva. Negativni prostor pruža vašoj spavaćoj sobi prostran i relaksirajući osećaj, omogućujući komfor i balans, što su ujedno prve dve karakteristike na našoj listi.

Minimalistički stil za veliku uštedu: 5 saveta za novu dozu elegancije u vašem domu! (FOTO)

1 / 3 Foto: Profimedia

Negativni prostor u kupatilu

Kreiranje negativnog prostora u kupatilu, predstavlja veoma važnu stavku iz nekoliko razloga. Kao prvo, ovakav prostor čini da površine izgledaju veće, a kada imamo u vidu da su kupatila uglavnom male kvadrature, onda je upravo ova karakteristika nešto što bi trebalo stvoriti. Negativni prostor omogućuje neometan protok svetlosti i dodaje spa osećaj našim prostorijama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs