obavezno pročitajte

Guši vas mala kvadratura? 10 trikova da vam stan izgleda dva puta veće! (FOTO)

Mnogi od nas se nađu pred pravim izazovom kada je pitanju uređenje malog prostora i pitanjem kako je najbolje rasporediti nameštaj. Na našu sreću postoje saveti koje nam mogu olakšati taj mukotrpan zadatak

Enterijer
20:12h Autor:
Foto: Profimedia

Razmislite o tome gde ćete staviti određene komade nameštaja pre nego što započnete s fizičkim delom posla. Na taj način ćete uštedeti vreme i energiju koje biste potrošili na pomeranje nameštaja.

 

Zapitajte se koja je glavna funkcija sobe i koliko će je ljudi koristiti? Ova pitanja će vam pomoći pri stvaranju prioriteta kod odabira nameštaja. Pronađite središnje mesto u sobi poput velikog prozora ili televizora pa namestite nameštaj oko odabranog mesta. Na taj način ćete dati sobu određenu strukturu.

Razmislite gde u sobi najbolje pristaju veliki komadi nameštaja poput kreveta ili kauča. Započnite planiranje upravo s takvim komadima pa kasnije u proces planiranja uključite manje komade koji će ih okruživati. Simetrični raspored sobi će dati formalniji dašak, dok će asimetrično uređena prostorija biti više "opušteno" okruženje.

 

S ovim savetima i mala će soba postati prostrana:

 

1. Pustite nameštaj da "pluta"

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Odvojite nameštaj od zida 8 do 10 centimetara ili dodajte uski sto u taj prostor. Naime, ostavljanje prostora stvara iluziju da je zid dalje nego što jeste.

 

2. Refleksija

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Strateški rasporedite ogledala po sobi kako biste je proširili. Takođe, za najboljii efekat rasporedite ogledala po dužini sobe.

 

3. Odlučite se za prozirnost

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Iskoristite prednost staklenih stolova i nameštaja sličnog materijala jer će njihova transparentnost sobi dati volumen. Naime, staklo i pleksiglas pojačavaju svetlost pa joj dopuštaju da zrači prostorijom.

 

4. Dodajte pruge


Pruge mogu izdužiti sobu. Tako da slobodno izaberite tepih ili kauč na prugice.

 

5. Obesite predmete niže

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Slike i fotografije obesite na zidu niže nego inače kako biste stvorili utisak višeg plafona. Otvaranjem plafona i zidova dobićete dodatno ogoljeni prostor, pa će se soba činiti većom.

 

6. Eksperimentišite s uglovima

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Rasporedite nameštaj dijagonalno. Takav način nameštanja prostora privući će vašu pažnju veće ili središnje mesto u sobi.

 

7. Razdvojite svetlost

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Umesto jednog izvora svetlosti poput zidne svetiljke, iskoristite lampe, odnosno podne svetiljke pa ih razmestite po sobi. Kako svetlo popunjava tamnije delove tako oči privlače različiti uglovi sobe.

 

8. Ostavite mesta za prolaz

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Ne zaboravite na onaj deo prostora kojim ćete hodati. Ovo je posebno važno za prostorije s dvoja vrata. Put kojim ćete hodati ostavite potpuno slobodnim i promet usmerite pokraj kutka za sednje, a ne kroz njega.

 

9. Zadržite udobnost

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Stoliće i svetiljke rasporedite tako da su vam unutar dosega kada se smestite na kauč ili u fotelju. Ako imate kauč na razvlačenje, onda uzmite u obzir da vam treba prostora za prolazak između stolića i razvučenog kauča.

 

10. Otvorite sobu

 

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on


Kako prozori i vrata ne bi bili blokirani, nameštaj odmaknite od njih. Tako će se soba činiti većom čak i pre nego što zakoračite u nju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs