vaše dete i vi

Kako da deca prihvate vašeg novog partnera: Budite strpljivi!

Kako deca lakše da prihvate vašeg novog partnera?

Vaše dete & vi
19:51h Autor:
Kako da deca prihvate vašeg novog partnera: Budite strpljivi!
Foto: Profimedia

Novi partner je velika i vrlo zbunjujuća vest za dete. Novi partneri moraju sa vašim detetom da izgrade odnos, što često ne teče lako ni glatko.

Za izgradnju odnosa je potrebno vreme

Razvijanje dobrog odnosa zahteva određeno vreme, pogotovo ako je dete u tinejdžerskim godinama. Istraživanja su pokazala da je detetu do pet godina potrebna jedna ili dve godine da se poveže s pomajkom ili poočimom.

Deca su često zbunjena novim odnosima u porodici, te im se u isto vreme mogu sviđati i ne sviđati promene koje novi članovi porodice donose u njihov život. Važno je dati deci informacije o tome što se događa, kao i prostora i vremena da shvate uz vašu punu podršku.

Neka dete ima vreme koje će provoditi samo sa svojim roditeljem. Ponekad je potrebno da se partner jednostavno odmakne nakratko i pustite da dete ima roditelja samo za sebe. Kada dete vidi da mu partner nije "oteo" tatu ili mamu, pre će izgraditi odnos.

Put do mira i blagostanja: 8 tajnih pravila srećne porodice!

foto: Shutterstock

Privrženost biološkom roditelju može uticati na razvoj novog odnosa

Kada u njihov život uđe nova osoba, deca se mogu uplašiti da će, ako zavole vašeg novog partnera, to povrediti drugog biološkog roditelja. Zbog toga dete može zatvori svoje srce i biti neposlušno.

Dajte detetu do znanja da je u redu da ostane privrženo prvenstveno biološkom roditelju i podstičite njegov odnos sa biološkim roditeljem. Nemojte kritikovati biološkog roditelja, jer ćete tako sabotirati detetovo mišljenje o vama.

Pratite razvoj odnosa s detetom

Ako je dete otvoreno prema partneru i želi s njima i fizički kontakt, poput zagrljaja ili poljupca, partner ne bi trebalo da ga liši tih iskaza nežnosti i bliskosti. Ako je rezervisano prema njemu, nemojte navaljivati.

Budite strpljivi

Možda je to teško u situaciji u kojoj se čini da odnos novog člana sa detetom ne napreduje, ali vaš partner treba da prihvati činjenicu da se takve stvari ne mogu požurivati. Najbolje je da prihvate oblik trenutnog odnosa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs