Budući građanski zakonik predviđa

Odobreno surogat-majčinstvo u Srbiji: Koliko će koštati i čije gene će beba nositi

Srpkinje koje ne mogu da dobiju potomstvo više neće morati da idu u Ukrajinu ili Ameriku

Trudnoća 27.05.2019. - 11:44h Autor: Politika
Foto: Profimedia

Budući građanski zakonik ipak će dozvoliti surogat-materinstvo, i to uz umerenu nagradu, a žena koja nosi i rodi dete za nekog drugog zvaće se u zakoniku "rodilja", saznaje Politika.

 

Rodilja će imati pravo na naknadu troškova tokom trudnoće i porođaja, kao i pravo na nagradu, ali će ta nagrada biti umerena - od 8.000 do 15.000 evra, kažu u komisiji za izradu prednacrta GZ-a.

Žene iz Srbije tako neće više morati da idu u Ukrajinu, gde se sa surogat-majkama sklapaju ugovori na 30.000 do 40.000 evra, ili u Ameriku, gde je cena ovakve "usluge" čak 100.000 dolara, rekao je za Politiku prof. dr Miodrag Orlić, v. d. predsednika komisije za izradu prednacrta.

 

Materinstvo je do sada uvek bilo nesporno, jer se i u životu i u pravu smatra da je majka deteta ona žena koja ga je rodila. Međutim, sada će postojati pravni i biološki trougao, jer u nastanku novog života mogu da učestvuju tri žene: ona koja daje jajnu ćeliju, ona koja će nositi trudnoću i roditi i žena koja će biti majka deteta. Zakonik kaže da je to "nameravana majka". Ona po pravilu neće biti i davalac jajne ćelije, ali ta mogućnost nije isključena.

 

“Mislim da smo pronašli lepu reč "rodilja" za ženu koja će nositi i roditi dete. Termin "surogat-majka" je grub i netačan, jer zapravo to nije majka, već žena koja ima funkciju "inkubatora", ma koliko to neprijatno zvučalo. Ona će rađati za drugoga, jajna ćelija ne potiče od nje i ona neće biti majka. Preovladalo je mišljenje da zakon treba da omogući ovakvu vrstu ugovora o rađanju za drugoga”, kaže dr Orlić.

 

Zakonik je predvideo više mogućih situacija koje mogu biti rešene ugovorom između tri žene, a kad je o ocu deteta reč, to će po pravilu biti muž ili partner majke ili, kako zakon kaže, nameravane majke. Njih dvoje će biti "nameravani roditelji".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...